Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 21 april tot zaterdag 03 mei
Synoptische ontwikkeling
Het weer in ons aandachtsgebied wordt in ieder geval tot het volgende weekeinde bepaald door hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk boven Midden- en Zuid-Europa. De overwegend oostelijke stroming voert vrij warme lucht aan die onder invloed van een cyclonale bovenstroming onstabiel is. In deze tijd van het jaar levert deze situatie een sterke dagelijkse gang op met in de middag en avond vorming van buien. Later in de periode, na het volgende weekeinde, wordt het stromingspatroon erg onzeker.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het beschreven stromingspatroon wordt door vrijwel alle EPS-leden in grote lijnen ondersteund, detailverschillen daargelaten. De wind zit meestentijds in de oosthoek en als deze een keer uit een andere hoek waait is deze slechts zwak. Het is tot en met het komende weekeinde vrij warm met middagtemperaturen rond 19 graden, in het weekeinde van 26/27 april mogelijk richting de 25 graden (10% kans). Ook de minimumtemperaturen liggen ruim boven het langjarig gemiddelde. We zien een sterke dagelijkse gang in zowel de CAPE als de neerslag, hetgeen duidt op convectie gedurende de dagperiode. De neerslagkans ligt tot en met volgend weekeinde rond de 60%, met soms ook uitschieters boven de 10 mm. Later in de periode neemt de onzekerheid duidelijk toe, hetgeen te zien is in de toenemende spreiding in de temperatuurpluim.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij zacht voorjaarsweer met middagtemperaturen rond 19 graden. Verder geregeld zon en in de middag en avond kans op een (onweers)bui.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk vrij grote kans (ca. 70%) op zacht voorjaarsweer met kans op een (onweers)bui. Later in de periode een toenemende kans op een koeler en wisselvalliger weertype.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 19/04/2014 06.26 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 4,77 ms. Disclaimer