Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 03 augustus tot zaterdag 15 augustus
Synoptische ontwikkeling
Ons land bevindt zich onder een golvende zuidwest-noordoost gerichte straalstroom. Aanvankelijk bevinden we ons aan de warme kant van het polaire front. Dinsdag passeert een koufront en komen we tijdelijk aan de koude kant terecht. Met name donderdag bevinden we ons weer in warme luchtmassa. Aan het einde van de week passeert opnieuw een koufront waarna de straalstroom een westelijker oriëntatie krijgt boven het aandachtsgebied. Helemaal aan het einde van de operationele run, na het tweede weekend van augustus, passeert een actieve randstoring met een fors windveld.
Modelbeoordeling en onzekerheden
In een groot deel van het ensemble zien we het patroon voortduren met een hoogterug ten oosten en lage druk ten westen van ons land. Hier tussen in staat veelal een zuidelijke stroming. De (overigens geringe) onzekerheid wordt grotendeels bepaald door de exacte ligging van dit bovenluchtpatroon, doordat de grens tussen warmere en koelere lucht relatief in de buurt blijft liggen. Op de langere termijn zien we evenwel dat de invloed van lagedruk het lijkt te winnen, waardoor de stroming stug de zuidwesthoek in gaat. De operationele variant met de actieve randstoring wordt door geen enkel lid ondersteund.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk zonnig, droog, rustig en warm tot zeer warm. Dinsdag afkoeling en regen(buien). Daarna weer droog en oplopende temperaturen. Donderdag opnieuw zomers warm, lokaal tropisch. Vrijdag weer koeler en wat regen(buien).
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70-80%) op temperaturen rond of onder normaal en iedere dag circa 40% kans op regen of buien.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 01/08/2015 01.35 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 37,90 ms. Disclaimer