Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zondag 27 juli tot vrijdag 08 augustus
Synoptische ontwikkeling
Een Upper Level Low (ULL) vult zondag geleidelijk op, maar boven de Britse Eilanden snoert zich zondag een volgend hoogtelaag af welke maandag en dinsdag via onze omgeving richting Midden-Europa trekt. Midden volgende week zien we lagedruk boven het noorden van de Atlantische Oceaan of Noord-Europa en een Atlantisch hoog heeft dan een uitloper richting Frankrijk. Met een west- tot noordwestelijke stroming wordt dan polaire lucht aangevoerd. Op de langere termijn zien we een omvangrijk lagedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan overheerst er over West-Europa een zonale stroming uit west of zuidwest.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met halverwege volgende week kent de EPS-pluim een relatief geringe spreiding. In het weekeinde en begin volgende week zien we een buiig weertype, waarbij de neerslag een duidelijke dagelijkse gang heeft. In het weekeinde ligt de temperatuur daarbij nog op een zomers niveau van rond de 24 graden, begin volgende week wordt het een paar graden koeler en ligt de temperatuur een aantal dagen rond het langjarig gemiddelde van 22 graden. Halverwege de week is het vanwege de hogedrukuitloper overwegend droog. Later volgende week zien we de spreiding in temperatuur toenemen, hetgeen afhangt van of de stroming westelijk of zuidwestelijk wordt. Het meest waarschijnlijk zijn temperaturen rond het langjarig gemiddelde 22 23 graden. De kans op een terugkeer naar zomerse temperaturen van 25 graden of meer ligt rond de 20%. Er zijn ook enkele leden met temperaturen beneden het langjarig gemiddelde, maar met zeewatertemperaturen van 20 graden lijkt dat wel mee te vallen. De neerslagkansen liggen rond 40%.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig met geregeld buien, soms met onweer. Vanaf woensdag wordt het geleidelijk droger. Geleidelijk iets koeler met temperaturen rond de normale waarde van 22 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans op temperaturen rond het langjarig gemiddelde met geregeld zon, maar ook af en toe een bui. Daarnaast is er een 20% kans op een terugkeer naar warmer zomerweer.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 25/07/2014 03.15 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 47,99 ms. Disclaimer