Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 20 september tot donderdag 02 oktober
Synoptische ontwikkeling
Een hoogterug boven onze omgeving verzwakt en er ontwikkelt zich een hoogtetrog boven Scandinaviƫ. De operationele run laat zien dat in deze noordweststroming een koufront zuidoostwaarts trekt over de Noordzee welke het aandachtsgebied zondag passeert. Hierachter bevindt het aandachtsgebied in beduidend koelere lucht.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Als we kijken naar de bovenstaande ontwikkeling zoals deze wordt beschreven door de diverse EPS leden dan zien we het volgende: De overgang naar koeler weer door het passerende koufront is vrijwel zeker. Daarna zien we in de meeste leden een noordelijke stroming aan de oostflank van een uitloper van hogedruk vanaf de Azoren richting UK. In de loop van de EPS periode zien we dan dat de meeste leden kiezen voor een doorstroomde west of noordwestcirculatie. (Een beetje afhankelijk van de exacte positionering van de uitloper van het Azorenhoog) Er zijn echter ook sommige leden die een herstel van hogedruk laten zien met terugkerend nazomerweer. Deze leden zijn gemiddeld genomen sterk in de minderheid.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Op zondag overgang naar een koeler weertype met wolkenvelden en lage neerslagkansen.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (80%) op een voortzetting van het koelere weertype met geleidelijk toenemende wisselvalligheid. Kleine kans (20%) op herstel van het nazomerweer met temperaturen boven normaal.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 18/09/2014 04.04 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 93,10 ms. Disclaimer