Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van donderdag 28 juli tot dinsdag 09 augustus
Synoptische ontwikkeling
Aan de zuidflank van een hoogtelaag tussen IJsland en Scandinavie trekken van tijd tot tijd storingen naar West-Europa. Begin augustus trekt dit hoogtelaag oostwaarts, maar ontstaat er een nieuwe kern nabij IJsland. Tegelijkertijd koerst een ander hoogtelaag vanaf Noord-Canada de Atlantische Oceaan op, om verbinding te maken met eerder genoemde hoogtelagen. Hierdoor ontstaat er een gordel van lagedruk vanaf Scandinavie naar de oceaan. Het Canadese hoogtelaag diept uit en ligt aan het einde van de run boven Ierland, waardoor ons land te maken krijgt met een in kracht toenemende zuidwestelijke bovenstroming waarin steeds warmere lucht aangevoerd wordt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De rest van deze maand is de onzekerheid klein. De mogelijke overgang naar een warmer weertype begin augustus wordt door een minderheid van de leden ondersteund. De oper en de control bevinden zich bij de warmste oplossingen. Kijkende naar de clusterscenario's zien we dat de opbouw van hogedruk waarbij storingen ons land niet of in verzwakte vorm bereiken moeizaam op gang komt en eigenlijk pas na het einde van de operationele run het ensemble in kruipt. Toch is ook dan stabiel warm weer niet gegarandeerd, omdat de plaats van hogedruk schuift per lid. Op de keper beschouwd zien we echter wel dat een kleine meerderheid van de leden een stijging van T850 en H500 laten zien. Ook moet in acht genomen blijven worden dat EC een negatieve bias kent in omstandigheden met relatief weinig wind en veel zonneschijn. Maxima kunnen dan zomaar 3 graden hoger uitpakken dan nu berekend wordt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij veel bewolking en geregeld regen, maar vanaf het weekeinde meer droge momenten en zon. De maxima liggen tussen 19 en 22 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Licht wisselvallig en maxima tussen 20 en 25 graden.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 26/07/2016 02.30 uur LT

bron: KNMI