Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 21 september 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
In een ZW-NO georiƫnteerde vore boven ons land ontwikkelt zich geleidelijk een aparte lagedrukkern. Deze lagedrukkern beweegt langzaam naar Duitsland en heeft overdag nog een westwaarts gerichte vore over ons land. De stroming in de onderste niveaus van de atmosfeer is westelijk. De aanwezige luchtmassa is van origine en warm, relatief vochtig en potentieel onstabiel. Een kortgolvige trog in de naderende 500 hPa trog passeert eind van de middag ons land In de avond bereikt een koufront het westen van de FIR, daar vlak vooruit zitten nog restanten van een oude occlusie. Dit koufront passeert in de nacht naar zondag ons land, samen met de hoogtetrog. Zondag bevinden we ons dan in de polaire lucht.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen komen de modellen overeen. Omdat we te maken hebben met een tamelijk zwakke luchtdrukverdeling is de windrichting een onzekere factor en daarmee ook de advectie van mist/St. Modellen hebben moeite met de precieze vorm van het mist/stratusgebied boven de Noordzee, aangroei vindt ook tegen de stroom in plaats. Verder zien we wat verschillen in de neerslagpatronen, omdat deze neerslag convectief van aard is en afhankelijk is van subtiele convergentiezones is al te gedetailleerde regionalisering niet verstandig.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam wordt aangehouden met daarbij wel enige onzekerheid (zie modelbeoordeling). Kans op windstoten bij de buien is klein. Mocht een bui eens wat forser uitpakken dan is hooguit 20-25 kn mogelijk. Achter het koufront seinen langs de kust.
BEWOLKING:
Aandachtspunten liggen gedurende deze verwachtingsperiode liggen bij de mist- en stratusvelden boven de Noordzee en in de nacht en ochtend ook boven land. Boven zee zien we de mist/stratus actueel in het noordwesten van de FIR. Dit zal met een wat meer naar noordwest draaiende stroming later vandaag richting het land lopen. De mist die vannacht ontstaat zal overdag tijdelijk overgaan in ST. In de middag CU en vooral landinwaarts CB's, toppen tot FL350.
NEERSLAG:
In de middag zien we boven land een CAPE van 1000-2000 J/kg, in het zuiden iets hoger en met een schering van ca 10 kt tussen 0 en 3 km en 20-25 kt tussen 0 en 6 km levert dat veelal singele cells/pulse storms, mogelijk multicel op als convectiemodus op. Met de regionalisering van de buien in de modellen dient voorzichtig te worden omgegaan. De vore zorgt voor wat convergentie, de kortgolvige trog helpt ook mee. Onweerskansen zijn reeel, indecs komt voor het zuiden en oosten met hoge kansen, zelfs een kans van 70% tot 50 ontladingen. Op het koufront is een embedded CB mogelijk. Zondag overdag Cu, een CB/TCU is niet uitgesloten, hoewel een inversie rond FL100/FL150 blokkerend werkt.
ZICHT:
Vannacht nevel/mist, overdag optrekkend tot matige zichten. Boven zee matig tot slechte zichten, plaatselijk ook mist. In neerslag teruglopende zichten. Achter het koufront in de polaire lucht goede zichten.
TEMPERATUUR:
Tn komende nacht rond 14 graden. Morgen Tx 20 graden vlak aan zee en onder bewolking tot lokaal nog 24 graden landinwaarts daar waar de zon goed doorbreekt. Nacht naar zondag Tm opnieuw rond 14 graden, Tx rond 18 graden.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 20/09/2014 00.05 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 72,64 ms. Disclaimer