Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot maandag 21 april 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hogedrukgebied boven ScandinaviŽ en een lagedrukgebied boven Het Kanaal staat in onze omgeving een stevige oostelijke stroming waarmee vrij warme en droge lucht wordt aangevoerd. Een frontale zone behorend bij het laag kan vanavond mogelijk nog net het zuidwesten van het land bereiken. Maandag nadert van het oosten uit een bovenluchtlaag dat in de middag van oost naar west over de het land beweegt. Een frontale wolkenband met vooral hoge en middelbare wolken, die om het hoogtelaag is heen gedraaid, trekt vanaf later vannacht vanuit het oosten het land binnen.In de loop van de dag trekt deze bewolking met het hoogtelaag mee verder naar het westen en bovendien lost de bewolking ook deels op. De aangevoerde lucht is onstabiel van opbouw en maandagmiddag neemt de buienkans flink toe daar waar de zon doorbreekt. Dinsdag komt het hoogtelaag boven Engeland te liggen. Aan de grond is er een vore boven ons land aanwezig. In deze vore zal in de loop van dinsdag de buienlans weer toenemen.
MODELBEOORDELING:
De modellen beschrijven de actuele situatie goed en vertonen onderling weinig verschillen v.w.b. de synoptische evolutie. Wel zien we van run tot run en van model tot model kleine verschillen in de positionering van het hoogtelaag. Dat vertaalt zich iedere run opnieuw in een iets ander neerslagpatroon. Op nadering en tijdens passage van het laag is er vooral sprake van buiige regen, in de middag wanneer het laag wegtrekt en de zon doorbreekt zien we buien ontstaan.
Aandachtspunten.
WIND:
Eerst nog seinen voor 6 Bft, vanavond afnemend. Maandagmiddag bij de buien uiteraard ook windstoten, maar heel fors lijkt het allemaal niet te worden. Harmonie komt niet of nauwelijks boven de 30 kn uit.
BEWOLKING:
Komende avond en nacht opklaringen, maar in het zuiden meer bewolking van het opdringende front. Later in de nacht en in de ochtend van het noordoosten uit gelaagde bewolking behorend bij het hoogtelaag. Harmonie berekent hier voor het noordoosten ook stratus bij, Hirlam geef een minimaal signaal. In de middag trekt de bewolking langzaam met het laag weg en gaat bovendien gedeeltelijk deze bewolking breken waardoor de convectie op gang kan komen. Er kunnen vrij gemakkelijk Cb's ontstaan met de hoogste toppen in het noorden/noordoosten waar de bovenlucht het koudst is. Toppen tot ca. FL300 zijn daar mogelijk. In de avond verdwijnt de meeste bewolking weer om dan dinsdag in de loop van de dag weer opnieuw te ontstaan.
NEERSLAG:
Vanavond mogelijk lichte buiige regen in het uiterste zuidwesten. Mogelijk dat er vanuit Duitsland ook nog een restant van een bui ons land kan binnenkomen. Stelt allemaal weinig voor. Maandagochtend trekt de frontale wolkenband met (lichte) regen het land in. Harmonie laat de meeste regen over de noordelijke helft van het land westwaarts trekken, Hirlam en EC laten het zuidelijker komen. Staat en valt met de exacte koers van het hoogtelaag. In de loop van de dag neemt de convectie toe. De regen kan wat buiig van karakter worden en daar waar de zon doorbreekt ontstaan makkelijk buien. De CAPE-waarden gaan naar waarden rond de 300-600 J/kg, Hirlam komt in het noordoosten tot 700-1000 J/kg. Van veel schering is geen sprake, komt niet verder dan circa 20 kn. De convectiemodus is single cell tot multicell cluster in het noordoosten. Bij de buien is onweer mogelijk. Harmonie geeft ontladingen te zien, INDECS komt met vrij hoge kansen. In de avond zakken de buien weer in.
ZICHT:
Overwegend goede zichten Maandag overdag in neerslag teruglopend zicht naar matig, in zwaardere buien mogelijk naar slecht. In de nacht naar dinsdag kans op nevel en mist.
TEMPERATUUR:
Modellen geven een getrouw beeld van het temperatuurverloop. Tx maandag uiteraard afhankelijk van de positionering van de wolkenband en dat is weer afhankelijk van de positionering van het hoogtelaag. Hierin is dus enige onzekerheid. Het zuiden maak de meeste kans op zon en daar mogelijk nog een Tx van 20 graden. Elders Tx tussen 15 en 19 graden. Minimum vannacht rond de 9 of 10 graden.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 20/04/2014 22.15 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 79,20 ms. Disclaimer