Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot dinsdag 26 juli 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen het Azorenhoog en een laag nabij Schotland is er sprake van een zwakke westelijke stroming. Een koufront boven het oosten van ons land trekt naar Duitsland. Achter dit front wordt drogere en iets minder warme lucht aangevoerd. Ten westen van ons land ligt boven zee een zwakke vore die morgenochtend opvullend langzaam oostwaarts trekt. Daarna breidt een zwakke rug van het Azorenhoog zich vanuit het zuidwesten over ons land uit. Deze rug trekt in de nacht naar woensdag naar het oosten weg, woensdagochtend nadert vanuit het westen een frontaal systeem.
MODELBEOORDELING:
Modellen zitten synoptisch op een lijn. Wel wat kleine verschillen in positionering van de uitermate zwakke vore. Omdat convergentie in de vore mede een trigger voor een eventuele bui kan zijn, zien we in de locatie van de de neerslag morgen ook kleine verschillen.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden.
BEWOLKING:
Op het koufront in het oosten nog een enkele TCU/CB, spoedig het land verlatend. Achter het koufront nog enkele ondiepe Cu, die in de avond verdwijnen. Later vannacht en in de vroege ochtend mogelijk enige vorming van ST langs de (zuid)westkust als gevolg van convergentie. Lijkt allemaal niet heel veel voor te stellen, signalen in de modellen zijn gering. Dinsdag overdag enkele velden SC. Verder ook vorming van CU en met name in de noordelijke helft in de middag ook kans op enkele TCU.
NEERSLAG:
In het uiterste oosten nog een laatste bui op het wegtrekkende koufront. Vannacht droog, morgen in de loop van de dag kans op een enkele lichte bui in de noordelijke helft van het land.
ZICHT:
Goed zicht, in een bui matig tot slecht. Vannacht is de aangevoerde lucht iets droger vergeleken met de afgelopen dagen. Kans op grondmist of een mistbank dan ook voornamelijk daar waar vanavond nog enkele buien zijn gevallen, in het (noord)oosten dus. Morgen overdag goede zichten.
TEMPERATUUR:
Vannacht tussen 15 en 18 graden, dinsdag Tx tussen 20 graden vlak aan zee en 24 in het zuidoosten.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 25/07/2016 16.01 uur LT.

bron: KNMI