Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 06 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag boven Denemarken trekt oostwaarts en wordt opgenomen in een groot laag boven Scandinavie. Rondom dit laag staat een west- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een rond het laag gedraaide occlusie ligt boven het oosten van het land en verlaat spoedig het land. Met het wegtrekken van het laag draait de stroming naar noordwest en bereikt vanochtend een occluderend frontensysteem het noordwesten. Er lijkt dan nog een smalle warme sector aanwezig te zijn met Td oplopend naar 12-13 graden. Het frontaal systeem trekt zuidoostwaarts en verlaat tegen de avond Limburg. Het wordt kort gevolgd door een zwakke trog. Zondag blijft de noordwestelijke stroming gehandhaafd en later op de dag lijkt een frontale afloper vanaf de Noordzee over het land te trekken.
MODELBEOORDELING:
De verschillende systemen zijn in de diverse neerslaguitvoer goed te herkennen. Ook de timing komt goed overeen met de actualiteit. Met name zondag zien we wel grotere verschillen ontstaan in de neerslag-uitvoer. In alle gevallen zijn de hoeveelheden niet groot meer, maar toch geeft met name Hirlam voor zondag overdag een erg somber beeld met op veel plaatsen (buiige) regen of motregen. De ervaring heeft aangetoond dat Hirlam in dit soort situaties met voornamelijk coalescentie-neerslag doorgaans goed 'scoort'.
Aandachtspunten.
WIND:
Na passage van de volgende occlusie opnieuw toenemende wind met 6 Bft in het westelijk kustgebied en 7 Bft in het noordelijk kustgebied, boven het oostelijk deel van de Noordzee zelfs seinen voor 8 Bft. pas zondag overdag neemt de wind echt af. In het waddengebied mogelijk net boven de 40 kn.
BEWOLKING:
Op de occlusie boven het uiterste oosten Cb's met toppen tot FL150-200 in het oosten. De toppen worden door warmteadvectie op hoogte steeds lager. In het zuidoosten en uiterste oosten vanmorgen eerst op veel plaatsen St. Overdag op de occlusie vrij veel bewolking, min of meer gelaagd met een (verscholen) Cb, toppen tot FL150. Achter de occlusie in de middag veel Cu/Sc en een enkele TCu. Zondag overdag Sc vanaf zee met daaronder Cu.
NEERSLAG:
Op de wegtrekkende occlusie buiige regen. Koufront-occlusie geeft vandaag overdag een volgende zone met buiige regen. Daarachter nog slechts een enkele lichte bui. Zondag af en toe regen of een regenbui, vooral later op de dag mede door inzaaiing ten gevolge van de frontale afloper.
ZICHT:
In de polaire lucht buiten de buien om goede zichtcondities, tijdens intensievere neerslag uiteraard (sterk) teruglopend.
TEMPERATUUR:
-

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 05/09/2015 05.28 uur LT.

bron: KNMI