Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zaterdag 23 augustus 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied ligt vandaag en morgen min of meer stationair boven het zuiden van Noorwegen. Het bijbehorende diffuse koufront (Cold Air Development) bereikt rond 12 UTC de westkust en verlaat tegen middernacht het zuidoosten. Het koufront wordt vrij snel gevolgd door een trog, zowel op hoogte als aan de grond. De aangevoerde lucht is van polaire origine en wordt na passage van het koufront onstabiel tot ca. FL300. Morgenmiddag trekt er een tweede hoogtetrog van naar oost over ons land. In het cyclonale stromingspatroon boven de Noordzee kan soms een kortgolvige trog langstrekken.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen wijken de modellen weinig van elkaar af, detailverschillen in de neerslagpatronen daargelaten. Het koufront is door de vele convectie lastig te herkennen. Morgenavond zien we dat Hirlam als enige een vrij scherpe trog over het noorden van het land laat lopen, in Harmonie en EC is deze trog veel minder uitgesproken. Dit verschil is ook in het neerslagpatroon en windveld duidelijk te zien.
Aandachtspunten.
WIND:
Uitschieters in de buurt van buien 30-35 kn. Vanmiddag aanvankelijk nog een 6 Bft in de kustdistricten. Morgenavond geeft Hirlam op de trog een Bft meer wind dan EC en Harmonie.
BEWOLKING:
Gedurende de gehele periode veelal cumuliforme bewolking, de toppen van de CB's gaan vanmiddag achter het koufront en op de hoogtetrog naar ca. FL300. Later vannacht en in de vroege ochtend ook plaatselijk stratus, zie cloudbaseplaatjes.
NEERSLAG:
Vlak voor en op het koufront geregeld buien, lokaal ook met onweer. Vanmiddag bewegen de buien tezamen met het koufront en de trog geleidelijk verder het land in. In het zuiden van Noord-Holland is vanmorgen cumulatief al 20-40 mm gevallen, veroorzaakt door de continue aanvoer van buien vanuit het zuidwesten. Hier kan vanmiddag nog ongeveer 10-20 mm bij komen. Met het oostwaarts verplaatsen van de buien zullen elders dergelijke hoeveelheden niet waarschijnlijk zijn. Desalniettemin kunnen de intensieve buien plaatselijk hinderlijk zijn voor het verkeer. Na trogpassage wordt het vanavond op de meeste plaatsen droog. Vooral aan de kust blijft de kans op een bui bestaan, al kan er af en toe eentje verder landinwaarts drijven. Morgen overdag neemt het aantal buien weer toe op dagelijkse gang en passage van de tweede hoogtetrog. Zowel vanmiddag als morgen overdag bedraagt de CAPE 400-700 J/kg, de effectieve schering vanmiddag 30-40 kn en morgen 20-30 kn. De convectiemodus is multicell, bij het koufront en de troggen veelal geclusterd. De signalen voor onweer zijn in KOUW/INDECS en Harmonie duidelijk zichtbaar.
ZICHT:
Goed, in buien soms matig. Aan het einde van de nacht in opklaringen plaatselijk nevelig en in het oosten mogelijk ook mist, zowel Hirlam als Harmonie geven hier een duidelijk signaal voor.
TEMPERATUUR:
Modellen gegeven een getrouw beeld van het temperatuurverloop: Tx vandaag en morgen rond 17 graden. Komende nacht Tn omstreeks 9 graden.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 22/08/2014 13.07 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 106,12 ms. Disclaimer