Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot donderdag 24 april 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
De luchtdruk is hoog boven het noorden van Noorwegen en laag boven de Atlantische Oceaan. Boven het vaste land van Europa zijn de luchtdrukverschillen uitermate klein. In de bovenlucht zien we een omvangrijk laag boven de oceaan. Ons aandachtsgebied bevindt zich op de oostflank ervan. We hebben dan ook te maken met een zuidelijke bovenstroming die enigszins cyclonaal gekromd is. Een zwakke vore ligt boven het midden en trekt langzaam naar het noorden van het land. Daar komt deze dan min of meer tot stilstand en vult op. Komende nacht passeert eerst een zwakke trog en later nadert een occlusierestant (een samenvatting van meerder systemen) onze omgeving en blijft dan morgen overdag min of meer stilliggen boven ons land.
MODELBEOORDELING:
Qua grootschalige synoptische ontwikkelingen zijn de modellen consistent. De positionering van de vores/convergentielijnen in onze omgeving lopen in de modellen en in de achtereenvolgende runs soms wat uiteen. Dit maakt regionalisering van de buien lastig, zeker op wat langere termijn vooruit. Er zit dan ook verschillen in de berekende convectieve neerslag. Ruwweg geven alle modellen aan dat de vore vanmiddag vooral noord van de Bilt activeert. Vannacht passeert een zwakke trog (terug te vinden de PVA patronen), wat mogelijk de trigger is voor de buien later vannacht. Overdag passeert de occlusie, maar deze is steeds moeilijker terug te vinden, mede door flinke drukstijgingen en waarschijnlijk vanwege de complexe structuur. Omdat de druk boven Frankrijk laag wordt blijft deze stagneren ergens over het oosten van het land. De zeewind morgen kan voor een extra trigger zorgen (samen met de temperatuur) zodat er iets actiever buien ontstaan op deze occlusie dan vandaag. Maar dit scenario kan bij volgende modelruns weer moeten worden bijgesteld.
Aandachtspunten.
WIND:
Weinig wind. Dagelijkse gang doet de wind overdag wat opleven en thermische effecten bij land/zee overgangen spelen dan een rol. Bij buien kans op windstoten tot rond de 25 kn. Harmonie komt morgen lokaal wat hoger uit met de windstoten wanneer de organisatiegraad van de buien iets toegenomen is.
BEWOLKING:
In de loop van de dag zal door dagelijkse gang de convectie weer verder opleven. Progtemps worden behoorlijk onstabiel en Cb's met toppen tot rond FL300 zijn mogelijk. Vannacht vanuit het zuidwesten de hoogtetrog met daarop nog Cu/Cb's deels inzakkend. Morgen overdag weer sterk oplevend. De verdeling van de buien over het land is nog onzekerheden. Wat betreft de lage bewolking/ mist zien we actueel we een St/mist veld in de Duitse Bocht, deze kan in de nacht de Wadden en het noorden van het land bereiken. Harmonie lijkt et St-signaal weer fors te overdrijven. Lokaal kan echter wel enige St ontstaan.
NEERSLAG:
In de loop van de dag leeft de buiigheid weer op. Vooral door dagelijkse gang, maar convergentie onderin helpt ook mee en bepaalt de voorkeursgebieden van de buien. De exacte locatie aangeven van die gebieden is een hachelijke zaak (zie modelbeoordeling). Vanmiddag CAPE-waarden van 500-700 J/kg en schering die niet boven de 20 kn uitkomt. Dat levert dan vooral single cells op en mogelijk een multicell. Morgen Ún hogere CAPE-waarde Ún iets meer schering (rond 30kn) waardoor de organisatiegraad iets kan toenemen. Ook is de onweerskans groter dan vandaag, vooral in het oosten (zie Kouw en Harmonie).
ZICHT:
Overdag goede zichten, in buien matig tot slecht. morgen min of meer een herhaling van zetten. Zie ook: bewolking.
TEMPERATUUR:
Modellen geven een getrouw beeld van het temperatuurverloop. Tx vandaag en morgen tussen 16 en 20 graden. Morgen mogelijk 22 in het oosten.

Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 23/04/2014 12.35 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 4,44 ms. Disclaimer