Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot vrijdag 25 juli 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hoog nabij ScandinaviŽ en lage druk boven de Middellandse Zee staat vandaag en morgen boven onze omgeving een noordoostelijk stroming. Een hoogtelaag (Upper Level Low) boven het oosten van Duitsland beweegt westwaarts en komt later vanmiddag en vanavond boven het uiterste zuidoosten van ons land te liggen. Dit geheel zorgt voor een geleidelijke destabilisering van de atmosfeeropbouw, met toenemende Cape en schering. Morgen blijft het hoogtelaag min of meer op zijn plaats liggen. Aan de grond zien we vrijdag een laag over het noorden van Duitsland westwaarts trekken en in de avond het noordoosten bereiken. Aan de noordflank van het laag ontwikkelt zich een frontale zone (theta-w tong), welke zich in de loop van de dag over het noorden van het land gaat uitbreiden. In het zuiden van het land zijn er opklaringen en kan de atmosfeer door de nabijheid van het hoogtelaag flink destabiliseren.
MODELBEOORDELING:
Synoptisch zijn er vandaag geen verschillen, er zijn wel kleine verschillen in de timing en positionering van de buien later vandaag. Morgen zien we kleine verschillen in de koers en timing van het laagje vanuit Duitsland, waarbij Harmonie het laag morgenavond over het zuidoosten heeft. De noord-zuid verdeling zien we echter in alle modellen in grote lijnen wel terug.
Aandachtspunten.
WIND:
Bij buien vandaag mogelijk uitschieters rond 35 knopen. Vanmiddag boven land weer een vlagerige wind. Morgen laat Hirlam aan de noordflank van het laag een 6 Bft zien voor het noordelijk kustgebied, Harmonie en EC komen amper tot een 5 Bft.
BEWOLKING:
Vanmiddag en -avond ontstaat er meer convectieve bewolking dan gisteren vanwege het naderbij komen van het hoogtelaag, de kans op Cb's is dan vooral in het oosten en zuidoosten groter, toppen tot ca. FL350. In de avond en nacht naar vrijdag komen er geleidelijk meer wolkenvelden. Vrijdag overdag vooral in het noorden toenemende frontale bewolking. In het midden en zuiden ook enkele opklaringen met vooral in de middag ook convectieve bewolking met zeer waarschijnlijk ook Cb's.
NEERSLAG:
Modellen komen voor vanmiddag en vanavond met een buiensignaal voor het oosten en zuidoosten, Harmonie laat de buien vanuit Duitsland echter al voor de Duitse grens oplossen. De CAPE in het gehele land op tot ruim boven de 1000 J/kg. Ook de schering (vooral snelheid) neemt toe naar waarden rond de 20 kn. Convectiemodus, single cell, mogelijk enkele multicells. INDECS ligt rond 70%% >1 ontl. (en tot ca. 25% op meer dan 50 ontladingen). Harmonie geeft een soortgelijk onweerssignaal. Morgen vooral in het noorden ook stratiforme neerslag uit de frontale bewolking, in het zuiden ook enkele buien met kans op onweer. Vrijdag in de zuidelijke helft CAPE 1000-2000 J/kg. Aangezien de schering in de onderste 6 km gering is zal de convectiemodus zeer waarschijnlijk singlecell of pulsestorm zijn.
ZICHT:
Uitstekend zicht, in eventuele buien uiteraard kortdurend teruglopend.
TEMPERATUUR:
Modellen geven een getrouw beeld van het temperatuurverloop. Vandaag Tx 26-27 graden. Morgen overdag Tx afhankelijk van de hoeveelheid bewolking en neerslag, 20 graden indien het geheel bewolkt blijft tot 25 in het midden en zuiden als de zon even doorbreekt.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 24/07/2014 05.29 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 48,50 ms. Disclaimer