Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot dinsdag 02 september 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hoog bij Bretagne en een hoog boven Scandinaviƫ ligt een rug-as over de zuidelijke Noordzee die langzaam in betekenis toeneemt. Boven Midden-Europa ligt een opvullend laag met daaromheen een occlusie. Restanten van deze occlusie kunnen het noordoosten van het land bereiken. Boven het westen van de Britse Eilanden ligt een occluderend frontaal systeem behorende bij een laag (ex-Cristobal) nabij IJsland. De bewolking van dit frontale systeem beweegt nog oostwaarts en bereikt het (zuid)westen van het land, maar deactiveert wel dankzij de opbouwende hoge druk. Morgen trekt dit hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden naar Denemarken, waardoor in onze omgeving de stroming noordelijk en later noordoostelijk wordt. De occlusie restanten bewegen dan steeds verder deactiverend, vanuit het noordoosten Nederland binnen.
MODELBEOORDELING:
Grootschalig zitten de modellen op een lijn, detailverschillen blijven zitten in de zwakke neerslagsignalen bij de oude frontale zones en in de grenslaag (ST/mist). De door het modellen berekend neerslag is met de progtemps vrijwel niet te verklaren. Actueel zien we wel regelmatig een neerslag signaal op de radar, in de waarnemingen is slecht sprake van enkele druppels.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden.
BEWOLKING:
Tegen een verder opbouwende subsidentie inversie uitspreidende Cu-bewolking. In het noordoosten nabij de occlusierestanten zou de convectie mogelijk nog wat dieper kunnen worden en nog voor een TCU kunnen zorgen. In het westen middelbare frontale bewolking welke geleidelijk over het land komt te liggen maar tevens aan oplossing onderhevig is. Komende nacht zijn er tussen beide genoemde systemen opklaringen, waarin dan weer in de loop van de nacht St kan ontstaan. Morgen weer convectieve bewolking, mogelijk iets minder dan vandaag.
NEERSLAG:
In het noordoosten kans op een enkele lichte bui. De modellen geven daarvoor een indicatie. In het westen zien we zowel in de modellen als op de radar een neerslagsignaal. Dit valt echter uit middelbare bewolking met als gevolg dat het merendeel de grond niet bereikt en al helemaal geen invloed heeft op de condities. Morgen nog een neerslagsignaal op de occlusie boven het noordoosten, ook heel zwak.
ZICHT:
In de polaire lucht zowel vandaag als morgen buiten de neerslag uitstekende zichtcondities. Tijdens de nacht kans op nevel en/of mistbanken.
TEMPERATUUR:
Tn 8-11 graden Tx overdag 20-21 graden, daarna weinig verandering.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 01/09/2014 18.31 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 5,02 ms. Disclaimer