Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot woensdag 29 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Onder invloed van een hoogtelaag ten zuiden van IJsland is er een westelijke aanvoer van polaire lucht. Boven België ligt een WNW-OZO georiënteerde vore, samengaand met een thetaw-maximum, die vandaag noordwaarts over het land trekt en in de loop van vanavond net noord van de Wadden uitkomt. Interessant daarbij is dat een hoogtetrog, eind van de middag boven Wales, in de loop van vanavond en de nacht naar woensdag noordoostwaarts over het aandachtsgebied trekt. In de loop van vanavond ontstaat daarbij boven het noorden en noordoosten van het aandachtsgebied een overlap tussen de vore en het PVA-maximum bij de hoogtetrog. Dit lijkt een activering van de buiigheid bij de vore op te leveren, evenals een toename in de verticale windschering. Een randstoring, met daaromheen gekruld een occlusie, bereikt Wales vanmiddag en trekt vanavond en in de nacht naar woensdag langzaam opvullend naar het noordelijk kustgebied. Woensdagochtend trekt een trog van west naar oost over het land. In de middag hebben we te maken met een trekrug. Een volgende frontale golf bereikt woensdagavond het zuidwesten.
MODELBEOORDELING:
De verschillen in de modellen zijn allemaal wat afgenomen. De onzekerheid in de mate van activering van de vore op dagelijkse gang en/of PVA, dan wel in een combinatie van beide, wordt nu eenduidiger beschreven. We zien serieuze activatie van de vore in de avond door PVA. Harmonie laat nog steeds wat vroegere activering zien door zeewind/dagelijkse gang.
Aandachtspunten.
WIND:
Vanavond/komende nacht 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied, mogelijk buitengaats een 7 Bft. Qua convectieve uitschieters komt Harm36 niet boven de 28 kn boven land vanavond.
BEWOLKING:
Bij de vore komen alle modellen tegen vanochtend met een zwak ST-signaal, in Hirlam vooral zichtbaar in de vocht- en 1/8 velden. Wat het landgedeelte betreft lijkt het beperkt te blijven tot lokaal ST in het uiterste zuid(west)en, in de tweede helft van vanochtend overgaand in dikke CU/TCU met toppen rond 9000 vt. Boven zee zou de ST zich overdag in de vore kunnen handhaven. Vanavond op nadering van de hoogtetrog diepere convectie in het noorden en noordoosten, in het uiterste noorden van het land en boven zee later in de avond mogelijk met toppen rond FL300. Dicht bij het opvullende laag (randstoring) van de nacht naar woensdag weer ST-kansen, vooral boven zee. Woensdagochtend nog enkele Cb's. Woensdagmiddag perioden met zon en Cu, tegen de avond toenemende middelbare en hoge bewolking
NEERSLAG:
Bij de vore in de loop van de ochtend ontwikkeling van dikke TCU en enkele ondiepe coalescentiebuien. Alle modellen komen met een neerslagsignaal. In de avond zien we op nadering van de hoogtetrog een activering van de buien bij de vore, met een toenemende kans op onweer. Effectieve windschering daarbij 30-40 kn en PVA aan de voorzijde van de trog, dus vermoedelijk multicell clusters. Woensdagochtend nog enkele buien (single cells), in de avond van het westen uit perioden met regen.
ZICHT:
Goed. In neerslag matig, mogelijk zeer lokaal slecht. vannacht vooral in het oosten en zuidoosten kans op nevel en enkele mistbanken, vooral omdat daar de occlusie het laatst wegtrekt. Geowind in het hele land TAF-guidance Twenthe komt met 67% kans op zichten beneden 1500 m komende nacht. Het uitgebreide mistscenario van Harm36 en Harm38 lijkt echter wat overdreven, ook gezien de geowind van slechts orde 5 kn, waardoor de mist waarschijnlijk niet zo dik wordt en het meer op mistbanken lijkt te gaan.
TEMPERATUUR:
Tx zowel vandaag als morgen rond 20 C. Harmonie is net wat warmer, dit kan ook de iets uitgebreidere activiteit op de vore verklaren.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 28/06/2016 04.28 uur LT.

bron: KNMI