Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van vrijdag 10 juli tot woensdag 22 juli
Synoptische ontwikkeling
Aanvankelijk bevinden we ons aan de oostflank van een hoogterug die zich uitstrekt van het Iberisch Schiereiland tot aan Zuid-Engeland. Deze rug loopt langzaam oostwaarts en wordt eerst nog scherper. Zaterdag passeert de as ons land en begint een hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden ons weerbeeld te bepalen. Aan de zuidflank van de lagedruk ligt een zonale jet die van tijd tot tijd storingen richting het continent aanvoert. Aan het einde van volgende week begint de jet iets uit te slaan als het hoogtelaag boven de oceaan uitdiept. Hierdoor ligt er aan het einde van de operationele run een zwakke hoogterug boven de Britse Eilanden.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De EC cluster scenario's tonen t/m zaterdag een eenduidig patroon, met subtiele verschillen in de positie en scherpte van de hoogterug boven West-Europa. De drie clusters voor deze periode kunnen echter allemaal geassocieerd worden met het zogenaamde derde van vier gedefinieerde grootschalige klimatologische regimes: een negatieve NAO. Ook na het weekend zien we in eerste instantie in (nipt) het grootste deel van het ensemble dit regime terugkomen, maar een eerste lichte meandering van de jet boven de oceaan wordt ook zichtbaar. Mijns inziens is dit echter nog wel heel subtiel, ondanks dat EC het stempel "Regime 4: Atlantische rug" er al opplakt. Het verschil met NAO- is optisch erg klein. De overgang naar een vrijwel zonale stroming boven ons hoofd aan het einde van volgende week wordt door het hele ensemble gevolgd. Er is voor die termijn maar een cluster, met een voorzichtige overgang naar NAO+. Op de termijn na +10 dagen zijn er 16 members van het ensemble die helemaal op het einde een geblokkeerd patroon zouden moeten geven volgens de classificatie van ECMWF. Member 27 zou representatief moeten zijn hiervoor, maar als dat zo is dan is dat wel erg optimistisch. De warmere members zijn dan ook zwaar in de minderheid en op dit moment zit er geen stabiel en warm zomerweer in de kaarten.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zaterdag warm en droog, daarna nederlands zomerweer met maximumtemperaturen rond 21 graden en van tijd tot tijd neerslag, maar ook zonnige momenten.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk geen verandering.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 08/07/2015 05.58 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 38,53 ms. Disclaimer