Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 27 november tot zaterdag 09 december
Synoptische ontwikkeling
Op maandag zien we een afloper van een laag bij IJsland via Schotland naar ons land bewegen, het bijbehorende frontale systeem trekt maandagmiddag over ons land. Tegelijkertijd zien we boven de Noordzee een omvangrijk lagedrukgebied ontwikkelen, zowel aan de grond als op hoogte. Op dinsdag ontwikkelt zich boven Het Kanaal een randstoring welke via België richting Duitsland beweegt. Tegelijkertijd ontwikkelt zich op de Oceaan een sterke hoogterug met een hogedrukgebied in de omgeving van IJsland.Het genoemde hoogtelaag blijft in de tweede helft van de week in onze omgeving rondtollen waarbij van tijd tot tijd troggen en om het laag heen gedraaide occlusies bewegen. We bevinden ons steeds in polaire lucht en voor ons land zien we steeds een aanlandige stroming van over een nog relatief warme Noordzee. Op de langere termijn blijft een hoogtelaag boven Scandinavie aanwezig, evenals een hogedrukgebied ten zuiden van IJsland.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met dinsdag is er grote consistentie in het EPS-ensemble. Wat opvalt zijn de hoge neerslagkansen op maandag en dinsdag, waarbij op veel plaatsen over de twee dagen 15-30 mm valt. Tot en met dinsdag liggen de temperatuur door de aanlandige stroming overwegend rond normaal en is de kans op vorst in de nacht gering. Vanaf halverwege de week neemt de spreiding in de oplossingen toe. Een deel van de EPS-leden laat een wat grotere invloed zien van het Atlantische hoog terwijl het andere deel de lagedruk in onze omgeving laat overheersen. Indien de rug wat prominenter wordt zien we gedurende de nachten de kans op vorst toenemen, vanaf vrijdag ligt die kans rond 50%, hoogste kansen verder landinwaarts. De maxima gaan omlaag naar ca. 5 graden, in het oosten en zuidoosten waarschijnlijk nog wat lager. De kansen op winterse neerslag zijn gering, al is een enkele keer wat natte sneeuw niet uit te sluiten.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig met vooral op maandag en dinsdag perioden met regen. De temperaturen liggen rond normaal.
Samenvatting EPS-periode:
50% kans op een rustig en overwegend droog weertype en 50% kans op een wisselvallig weertype. De temperaturen liggen rond of iets onder normaal met kans op lichte vorst in de nachten.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 25/11/2017 02.02 uur LT

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden