Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van dinsdag 27 september tot zondag 09 oktober
Synoptische ontwikkeling
Onze omgeving bevindt zich onder een zwakke hoogterug. Net ten noorden van deze rug kan af en toe een zwakke storing vooral over het noorden van het land trekken. Donderdag 29 september trekt de hoogterug naar het oosten weg en wordt de bovenstroming langzaam cyclonaal en neemt bovendien in kracht toe. Het duurt in de operationele run tot vrijdagnacht tot een frontaal systeem tot onze omgeving weet door te dringen, welke op vrijdag passeert. In weekeinde van 1 oktober trekt er een hoogtetrog met een golf in het front ten zuiden van ons langs en bouwt tijdelijk een hoogterug op. Deze hoogterug trekt vrij snel alweer naar het oosten weg en vanaf maandag 3 oktober wordt de stroming zonaal met regelmatig regen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met donderdag 29 september zijn de verschillen synoptisch gezien niet groot. Het is echter de vraag in hoeverre zwakke storingen ons land kunnen bereiken. Neerslagkansen zijn de eerste dagen niet groot, over het algemeen tussen 10% en 30% kans op > 1 mm. De kans is groot dat de middagtemperatuur de komende dagen weer iets boven de 20 graden gaat komen. Vanaf donderdag 29 september neemt de onzekerheid toe en vooral in het weekeinde van 1 en 2 oktober kan het alle kanten op. De operationele run met de zwakke hoogterug boven onze omgeving wordt gesteund door slechts 1 cluster met 7 members. Twee andere clusters echter hebben de hoogtetrog nog vrij ver westelijk van ons land, terwijl er ook nog een cluster is met een hoogtetrog boven onze omgeving. De neerslagkansen nemen toe naar 50-60%, maar zijn minder groot dan gisteren. Vanaf maandag 3 oktober berekenen de meeste members een meanderende weststroming. Richting het einde van de periode neemt het aantal oplossingen met een Atlantische rug toe naar ongeveer 40%, daarmee neemt de wisselvalligheid weer wat af. Net als de neerslagkans is ook de kans op veel wind in het ensemble duidelijk afgenomen ten opzichte van gisteren. De kansen op zware windstoten zijn afgenomen naar hooguit 10%. De maximumtemperatuur daalt naar de normale waarden voor de tijd van het jaar.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overwegend droog, af en toe zon en middagtemperatuur iets boven normaal. Vanaf donderdag neemt de kans op regen toe naar ongeveer 50-60%. De temperaturen dalen naar waarden rond normaal.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk voortzetting van het (licht) wisselvallige weertype met af en toe regen maar ook droge momenten met zon. De middagtemperaturen liggen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 25/09/2016 01.49 uur LT

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: