Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van dinsdag 21 april tot zondag 03 mei
Synoptische ontwikkeling
Een blokkade boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland blijft tot en met woensdag min of meer op zijn plaats liggen. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. Tegen het einde van de komende week verdwijnt de blokkade en beweegt het hoog aan de grond zich via onze omgeving richting Zuid-Europa. Op de Oceaan zien we een lagedrukgebied zich in de omgeving van IJsland manifesteren. Door deze ontwikkeling wordt de stroming zuidwestelijk en wordt er zachtere lucht aangevoerd. Een eerste eerste echte frontpassage lijkt pas te kunnen plaatsvinden later in het weekend van 25/26 april. Het lagedrukgebied dat ook op 500 hPa aanwezig is, verplaatst zich uiterst langzaam naar het oosten.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het hierboven geschetste beeld lijkt, afgaande op de windrichtingpluim, door het merendeel van de EPS-leden tot ver in de verwachtingsperiode te worden ondersteund. Tot en woensdag komt de wind uit richtingen tussen noordoost en noord. Alhoewel de aangevoerde lucht polair is zal de instraling van de zon er zeker landinwaarts toch voor zorgen dat de temperatuur op een normale waarde uitkomt. In de noordelijke kustgebieden zullen de temperaturen met een aanvoer vanaf het nog relatief koude zeewater achterblijven. De neerslagkans is tot en met woensdag nagenoeg 0% en er is veel ruimte voor de zon. Later volgende week zien we de temperaturen met een naar zuidwest draaiende stroming stijgen, waarbij de 20-gradengrens weer in zicht komt. De neerslagkans neemt geleidelijk toe naar 50% in het weekend van 25/26 april. Kijkende naar de staafdiagrammen liggen de neerslagkansen vanaf dan rond 60% en de temperaturen liggen overdag iets onder normaal en in de nacht iets erboven.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen achter. Later meer bewolking.
Samenvatting EPS-periode:
Overgang naar een wisselvalliger weertype met temperaturen onder normaal.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 19/04/2015 03.52 uur LT

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:58. Pagina gegenereerd met 30 queries in 37,51 ms. Disclaimer