Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van donderdag 25 mei tot dinsdag 06 juni
Synoptische ontwikkeling
Een Z-N georiënteerde hoogterug boven de Britse Eilanden verplaatst langzaam oostwaarts. Zaterdag passeert de as, waardoor een zuidoostelijke stroming van zeer warme lucht op gang komt. Thetaw850 stijgt naar 15-17°C. Tot halverwege volgende week lijken storingen op afstand gehouden te worden, maar daarna krijgt lage druk invloed op het weerbeeld in het aandachtsgebied.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met zondag warmt het steeds verder op. Doordat er weinig of slechts sluierbewolking aanwezig is vanaf vrijdag, zullen de maxima waarschijnlijk nog 2-3 graden hoger uitvallen dan het EPS nu berekent. De weer- en klimaatpluim meldt zonder deze extra 2-3 graden al dat er op maandag oplossingen binnen de 90%-percentiel liggen die statistisch gezien slechts eens per 10 tot 25 jaar voorkomen in deze tijd van het jaar. Vanaf zondag neemt evenwel de onzekerheid toe. Meerdere leden voorzien in tegenstelling tot de oper dat storingen op die dag al ons land kunnen bereiken.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog en zeer warm. In het weekeinde zonnig en tropisch warm. In de loop van zondag en maandag een kleine kans op een (onweers)bui.
Samenvatting EPS-periode:
Geleidelijk meer bewolking en stijgende kans op neerslag. Ook neemt de kans op maxima rond 20°C geleidelijk toe naar 70% aan het einde van de EPS-periode.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 23/05/2017 01.30 uur LT

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: