Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van dinsdag 26 september tot zondag 08 oktober
Synoptische ontwikkeling
Op hoogte zien we een diffluente blokkade oost van ons land met een hoog boven Scandinavië en een hoogtelaag boven Centraal-Europa. Deze blokkade houdt tot en met dinsdag (26ste) stand en houdt Oceaanfronten op afstand van West-Europa. Aan de grond heeft ons land in eerste instantie met hogedruk te maken met als gevolg dat er weinig stroming staat en derhalve worden grenslaagperikelen gedurende de nachte n vroege ochtend verwacht. In de loop van de meerdaagse perioden zien we het hoogtelaag een retrograde beweging maken en wordt dit laag woensdag boven ons land verwacht. Het gevolg is in eerste instantie vanuit het oosten overtrekkende weinig actieve frontale zones, maar uiteindelijk zien we de weg vrijgemaakt worden voor Oceaanstoringen door het van het westen uit opdringen van een hoogtelaag afkomstig van de Atlantische Oceaan. Het resulteert in een overgang naar een periode van onbestendig weer, waarbij de meerderheid van EPS-clusters invloed van cyclonaliteit boven ons land berekenen. Slechts een minderheid aan EPS-leden (ca. 20%) vertonen berekeningen van een hoogterug in de buurt van ons land, waarbij de golftop net ten noordwesten van ons land
Modelbeoordeling en onzekerheden
De langzaam tanende invloed van hogedruk door het verdwijnen van de diffluente blokkade wordt door alle EPS-members ondersteund, hetgeen resulteert in een smalle pluim en tamelijk grote betrouwbaarheid. De tweede helft van deze week zien we de onzekerheid groter worden. Dit ligt vooral in het feit dat het hoogtelaag van de Atlantische Oceaan in de diverse clusters een verschillende koers heeft, waardoor frontale zones wel of niet overtrekken, maar ook de activiteiten van de neerslagbanden verschillen in de diverse clusters. Tevens zien we vanaf donderdag 5 oktober dat er een cluster (20% EPS-leden) is die een hoogterug berekent op een positie die zorgt voor aanvoer vanuit noordelijkere breedte (koude, maar stabiel oplossing).
Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustige herfstweer met af en toe zon, weinig wind en maximumtemperaturen rond 19°C. Eerst meest droog, maar vanaf donderdag toenemende neerslagkans.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (80%) op het aanhouden van een onbestendig weertype met daling van maximumtemperaturen naar iets onder de langjaargemiddelde waarden.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 24/09/2017 03.50 uur LT

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: