Guidance ECMWF-model

Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zondag 23 juli tot vrijdag 04 augustus
Synoptische ontwikkeling
Een laag boven Engeland bepaalt het weer zondag 23 juli. Het laag is ook duidelijk aanwezig op 500 hPa en het trekt heel langzaam oostwaarts en wordt woensdag 26 juli boven Denemarken verwacht. Rondom het laag wordt relatief koele, onstabiele lucht naar ons aandachtsgebied aangevoerd. Later in de week vult het bovengenoemde laag op, maar vanaf de oceaan komt een volgend laag richting west Europa. Aan de zuidflank hiervan staat een tamelijk strakke westelijke stroming, waarin van tijd tot tijd (buien)storingen meetrekken.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De ontwikkeling van het bovengenoemde lagedrukgebied is nog wat onzeker, maar een ruime meerderheid ondersteunt het hierboven beschreven scenario. Onder invloed van het hoogtelaag hoge dagelijkse neerslagkansen. Zondag met name in het westen en noorden 40% kans op > 10 mm. Ook met betrekking tot de ontwikkelingen later in de volgende week zijn de grote lijnen wel min of meer hetzelfde: een groot laag nadert vanaf de oceaan, met aanvoer van relatie vrij koele lucht. De eerste dagen van augustus neemt het aantal oplossingen met hogedrukinvloed toe. Het betreft dan hoogstwaarschijnlijk een uitbreiding in noordoostelijke richting van het Azorenhoog, we zien dat in een toenemend aantal EPS-leden.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig met iedere dag kans op buien, maar ook geregeld zon. De maximumtemperaturen liggen meestal iets onder normaal.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk grote kans (70-80%) op een voortzetting van het wisselvallige weertype met temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Later in de periode een toenemende kans (40-50%) op een droog weertype met temperaturen rond normaal.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 21/07/2017 05.18 uur LT

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: