Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zaterdag 22 juli 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Rondom een sturend laag boven Ierland staat er in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming. Een ZO-NW georienteerde rug boven Nederland verlaat spoedig het noordoosten, waarna de stroming van zuid naar zuidoost draait. Het op donderdag gepasseerde koufront blijft vandaag min of meer NO-ZW georienteerd boven Frankrijk en Duitsland liggen, maar dit front komt met het krimpen van de bovenstroming zaterdag langzaam in noordelijke richting. Een golftop, met aan de oostkant de warme lucht (thetaW850 ca. 16°C), trekt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend over het uiterste (noord)oosten van het land of net oost van ons land noordwaarts. De golftop ligt in een van west naar oost gerichte vore, die zich tot boven de Noordzee uitstrekt. Rondom het lagedrukgebied bij Ierland is een occlusie (type koufront) gedraaid en deze bereikt zaterdagmiddag het uiterste zuidwesten van de FIR. Zaterdagavond loopt een hoogtetrog op dit systeem in en tevens trekt er een jetstreak (40-50 m/s op 300 hPa) over het westen van de FIR.
MODELBEOORDELING:
Het belangrijkste aandachtspunt is de koers van de golftop/vore op zaterdag en de vraag hoe westelijk de warme lucht komt. In vorige runs liet Hirlam de warme lucht (veel) westelijker komen dan de andere modellen, Hir06Z is conform de andere modellen. Bovendien is opvallend dat de Td in Hirlam 1-3 graden hoger (rond 20°C) liggen in die warme lucht in het oosten/noordoosten. Dat resulteert in zeer hoge CAPE-waarden (2000+) in het oosten/noordoosten zaterdagmiddag. EC EPS en GFS laten voor EHTW/EHGG veel lagere waarden zien (max 1000 J/Kg), hetgeen een realistischer beeld laat zien, ook gezien de huidige dauwpunten in de aanvoerrichting van 16-17°C. De modellen lopen dan ook uiteen als het gaat om de buien die in de warme lucht zouden moeten gaan ontwikkelen. De modellen laten nabij en voor de occlusie een consistent beeld zien met zaterdagavond activatie op nadering van de hoogtetrog.
Aandachtspunten.
WIND:
Op nadering van de vore neemt de wind boven zee weer toe naar 5-6 Bft, mogelijk tot in de kustdistricten. In Noord-Holland bevindt zich tevens een zeewindfront. Op het IJsselmeer en de Waddenzee komen soms waterhoosjes voor, KHS-index geeft enige indicatie. In de loop van de middag neemt de kans erop af, vanuit het zuiden nadert drogere lucht die de convectie doet onderdrukken. Er is momenteel geen signaal voor zware windstoten bij de buien van zaterdag. Er staat ook relatief weinig wind in de kolom en bovendien is de lucht met name in het oosten onderin vrij vochtig (geen verdamping).
BEWOLKING:
Vooral in het noorden Cu/Tcu. Bij de golf voornamelijk Sc/Ac. Aan de warme kant mogelijk ontwikkeling van (ingebedde Cb's vanaf hoogte. Deze kunnen opnieuw toppen tot FL300-350 bereiken. Meeste activiteit hoogstwaarschijnlijk boven Duitsland, maar het is niet helemaal uitgesloten dat het oosten er mee te maken krijgt. Zaterdagmiddag mogelijk ontwikkeling van buien (opnieuw CB?s met toppen FL350) vanaf de grond in het oosten/noordoosten. Bij de occlusie SC met in toenemende mate ingebedde CB?s en mogelijk ook wat flarden ST. De hoogste ST-kansen zijn echter weggelegd voor het noorden van de FIR bij de vore.
NEERSLAG:
Als de golftop naar het noorden komt kunnen in de nacht naar zaterdag in de warme lucht (onweers)buien tot ontwikkeling komen. Extra trigger is dan mogelijk een in betekenis afnemende kortgolvige hoogtetrog. Waarschijnlijk zorgt deze voor een activering van de neerslag boven Duitsland in de nacht. Dan is de CAPE 700-1000 J/kg omdat de ontwikkeling vanaf hoogte is. Aan de koude kant op de trog ook mogelijk enige activering. Zaterdagmiddag in het noordoosten kleine kans op een onweersbui. De hoge CAPE-waarden in Hirlam worden verworpen, realistischer is een MUCAPE rond 1000 J/Kg voor het noordoosten. De schering bedraagt 20-25 knopen. Dit kan toch een stevige bui opleveren. Bij de occlusie aanvankelijk buiige regen, door de naderende hoogtetrog sterk activerend, mogelijk ook voor de occlusie uit. Effectieve windschering neemt dan ook toe naar 30-40 kn, mits convectie vanaf de grond nog mogelijk is. Convectie kan voor passage van de occlusie nog putten uit ongeveer 400-700 J/Kg. I.c.m. de hoogtetrog en windschering is organisatie zeker mogelijk. Met name HA36 geeft enige indicatie voor lijnvorming nog voor de occlusie uit. De grootste activiteiten worden door de modellen echter wel pas op de Noordzee berekend.
ZICHT:
In buien zaterdag matig tot slecht.
TEMPERATUUR:
Zaterdag vooral in het oosten weer kans op 25+, afhankelijk van hoe westelijk de golf ligt.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 21/07/2017 13.27 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: