Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot woensdag 24 mei 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een zuidoostelijke stroming voert van origine polaire lucht aan die vrij warm en relatief droog is. Een occlusie boven het westen van de FIR bereikt in de loop van de ochtend de westkust en verlaat in de middag ons land. In het aandachtsgebied lijkt de occlusie onder invloed van een kortgolvige hoogtetrog (+ LU Jet) en later mogelijk een afsnoerend hoogtelaagje alleen actief boven het noordelijke deel van de FIR. Ten zuiden hiervan is de bovenstroming diffluent. Voor de occlusie uit bevindt zich nog een inactieve (thermische) vore die vanochtend vroeg al van west naar oost over het land passeert. Na passage van de occlusie voert een noordwestelijke stroming wat minder warme lucht aan en bouwt zich een rug van hoge druk op via Het Kanaal tot over Nederland. Tegelijkertijd komt een zwak warmtefront in de loop van woensdag waarschijnlijk boven het uiterste zuidwesten van de FIR te liggen.
MODELBEOORDELING:
De weergave en het verloop van grenslaagbewolking ziet er het meest realistisch uit in Harm38. Harm36 heeft te veel lage bewolking (met name boven zee), Hirlam blijft zoals wel vaker continu kleine mistgebiedjes berekenen. EC is vanmiddag de enige die uit de bewolking bij de occlusie nog een lichte bui weet te persen boven het noordoosten en oosten.
Aandachtspunten.
WIND:
Vanmiddag achter de occlusie een vlagerige wind boven land (in het noordoosten en oosten uitschieters 25-30 knopen) ten gevolge van sterke instraling in combinatie met kou-advectie.
BEWOLKING:
Nabij de occlusie boven het noorden van de FIR AC tot FL120-150, met ook enkele CB's gezien enige potentiële onstabiliteit (MUCAPE hooguit enkele honderden J/kg). Enkele flarden ST niet uitgesloten, ook Harmonie38 laat zeer lokaal boven zee een kortstondige basis zien bij de occlusie. Boven land zullen nabij de occlusie Cu tot ontwikkeling komen. Na passage van de occlusie vrij droge temps.
NEERSLAG:
Bij de occlusie boven de Noordzee regen, mogelijk enigszins buiig met onweer. Elders overwegend droog, de kans op een bui in het uiterste (noord)oosten is nihil.
ZICHT:
Vanochtend vroeg in de westelijke helft een kleine kans op wat grondmist of een ondiepe mistbank nabij de vore. Spoedig verdwijnend.
TEMPERATUUR:
Harmonie38 geeft over het algemeen het beste beeld bij dagen met veel dagelijkse gang. Morgen na passage van de occlusie met een noordwestelijke stroming enige afkoeling.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 23/05/2017 05.20 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: