Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot maandag 25 september 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog met zwaartepunt boven Noordwest-Rusland (1041 hPa) heeft via Scandinavië een uitloper boven ons land. Verder bevindt een laag boven Centraal-Europa en een tweede laag noordwest van Schotland. De hogedrukuitloper breidt zich vanmiddag naar Zuidoost-Frankrijk uit. Een niet actief warmtefront boven het oosten van Nederland (markering van iets hogere dauwpunten Td=12°C) trekt westwaarts over ons land. Een tweede, iets actiever warmtefront (Td =14°C) boven het oosten van Duitsland trekt vanavond en in de nacht naar maandag eveneens (langzaam) westwaarts over ons aandachtsgebied.
MODELBEOORDELING:
Belangrijkste aandachtspunt is de grenslaag in de nacht- en ochtendperiode. Vannacht kan overal mist ontstaan, maar de kans op een dikke mistlaag lijkt in het zuidwesten iets kleiner, wat verder bij het front vandaan (gemis van de hogere dauwpunten) en met 10-15 knopen geowind uit een zuidoostelijke richting. Vanavond en komende nacht trekt het tweede warmtefront van noordoost naar zuidwest over het land en is er met enkele knopen meer geowind ST en/of mist mogelijk.
Aandachtspunten.
WIND:
Noordelijke Noordzee 7 Bft.
BEWOLKING:
De mistlaag kan van vandaag wordt tamelijk dik, hetgeen op sommige plaatsen aanleiding kan geven tot ST, die lokaal pas na het middaguur oplost. Ook komende avond en nacht is op uitgebreide schaal ST mogelijk met veel vocht en in eerste instantie een geowind van ca. 15-20 kn. Verder nauwelijks bewolking tot de passage van het tweede warmtefront waarop SC berekend wordt (zie progtemps/dwarsdoorsnedes).
NEERSLAG:
Droog. Op de passage van het tweede warmtefront op zondagavond en de nacht naar maandag is lokaal lichte motregen mogelijk (in het noordoosten). Maandag over dag lijkt een TCU-buitje niet onmogelijk gezien de progtemps van bijv. EHGG
ZICHT:
Vannacht ontstaan er op uitgebreide schaal mist(banken), lokaal verkeersbelemmerend (<200m). In het zuidwesten is de kans op verkeersbelemmerende mist kleiner vanwege een grotere afstand tot het (eerste) warmtefront en iets meer geowind in de loop van de nacht uit een zuidoostelijke richting (10-15 knopen). Advectief is er mist en stratus vanuit Duitsland aangevoerd en die wordt westwaarts geadvecteerd. In de nacht naar maandag nabij het tweede warmtefront opnieuw mist, met uitzondering van het zuidwesten, hier is de geowind ongeveer 15-20 knopen. De kans op verkeersbelemmerende mist is kleiner dan vannacht, aangezien in het gehele land de geowind enkele knopen hoger uitkomt.
TEMPERATUUR:
Harmonie lijkt het beste beeld van de extremen te geven. Vandaag in het zuiden lokaal 20°C als maximumtemperatuur. Morgen Tx een graad lager, Tn enkele graden hoger dan afgelopen nacht.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 24/09/2017 05.40 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: