Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zondag 26 november 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt zuidoostwaarts richting het Scandinavische vasteland en vult daarbij geleidelijk. Rond dit laag wordt polaire lucht aangevoerd in ons aandachtsgebied. In de aangevoerde lucht bevinden zich verschillende kleinschalige (hoogte)troggen waarop de buien zich enigszins clusteren. In de loop van zondag wordt de bovenlucht langzaam minder koud maar de stroming blijft tot in de avond cyclonaal. Morgen komt er een volgend lagedrukgebied ten zuiden van IJsland. Dit laag wordt maandagnacht nabij het noorden van Schotland verwacht en trekt daar vandaan de noordelijke Noordzee op. Het bijbehorende frontale systeem passeert maandag overdag ons land.
MODELBEOORDELING:
Convectieve patronen zien er in Ha36 het meest realistisch uit, Hir/EC houden de buien met name in de avond/nacht waarschijnlijk teveel op de kust. Aandachtspunt is de eventuele ontwikkeling van turbulentiestratus vanavond en komende nacht landinwaarts. Dit signaal zit in de meeste modellen, maar is afwezig in Ha38. Het is geen onrealistisch scenario. De wind trekt wat aan en er zijn buien (geweest). Het lijkt niet op grote schaal te vormen, daarvoor is de aangevoerde lucht te droog.
Aandachtspunten.
WIND:
Geleidelijk meer wind. 6-7 Bft in de kustdistricten.Daardoor vooral morgen ook forsere windstoten bij de buien, met name in het noordelijk kustgebied. 40-45 kn is mogelijk. Har36 is mogelijk wat te fors met de uitschieters. Andere modellen zitten allemaal wat lager.
BEWOLKING:
Convectieve bewolking met CB's, met name nabij de troggen soms geclusterd. Toppen FL150-200, bij troggen FL250. Morgen overdag daalt de onstabiliteitsdiepte geleidelijk naar FL100-150. Vanavond en vannacht kans op turbulentiestratus, met name dieper landinwaarts. In de nacht naar maandag toenemende frontale bewolking. Maandag overdag nabij de fronten ook St-kansen.
NEERSLAG:
Geisoleerde buien, bij de troggen ook geclusterd. Gezien onstabiliteitsdiepte en toptemperaturen soms met onweer en hagel. Zeer lokaal is natte sneeuw niet uitgesloten (zie ook het zwakke NESO-signaal).
ZICHT:
In de polaire lucht buiten de neerslag meest goede zichtcondities. Mist lijkt uitgesloten komende nacht, daar staat teveel wind voor.
TEMPERATUUR:
Minima vallen aan het begin van de nacht. Lokaal misschien net 0 graden in opklaringsgebieden. Daarna iets toenemende wind en dan iets minder lage temperaturen. Dieper landinwaarts kan (als het wat langer opklaart en mogelijk toch ontkoppelt) een enkele brug even onder nul kunnen komen.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 25/11/2017 17.38 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden