Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zaterdag 27 augustus 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Op hoogte is er sprake van een zuidwestelijke stroming tussen een hoogterug boven Centraal-Europa en een hoogtetrog ten noordwesten van Ierland. Ten oosten van een golvend koufront boven de Britse Eilanden is een langgerekte vore van lage druk aanwezig van Spanje naar het westen van Frankrijk en het zuiden van de Noordzee. Heel langzaam beweegt deze gordel oostwaarts. De as hiervan ligt boven het westen van ons land en trekt vanochtend verder het land op. Dit maakt de weg vrij voor het golvende koufront, die vanmiddag het noordwesten van het land bereikt. Dit noordoost-zuidwest georiënteerde koufront trekt in de nacht naar zaterdag langzaam nog iets verder en kantelt naar een oostnoordoost-westzuidwest oriëntatie. Ergens boven het midden van het land (?) komt het front zaterdagmorgen tot stilstand. Ten noorden van het koufront bouwt zich noord van ons land een klein hoog op, terwijl zaterdag overdag boven het westen van Frankrijk een thermisch laag ontstaat. De stroming draait hierdoor van noordoost naar oost en het front krijgt in de loop van zaterdag een warmtefront karakter als gevolg van een noordwaartse component op het front.
MODELBEOORDELING:
In het oog springt dat Hirlam voor vanmiddag in het zuidoosten beduidend hogere maxima laat zien dan zowel EC als Harmonie36. Komt wel meer overeen met Harmonie38. Aan de lijzijde van de Eifel en Ardennen komt Hirlam lokaal met 35 graden, 2-3 graden hoger dan EC maar zeker niet onrealistisch. De timingsverschillen in de doorkomst van de vore zijn nu klein. Wel is er meer onzekerheid over de meest zuidelijke positie van het koufront. Harmonie36 komt het minst zuidelijk van de drie modellen en Hirlam trekt zaterdag iets sneller naar het noorden dan de overige modellen. Hirlam berekent als enige model op het front neerslag vooralsnog alleen uit middelbare onstabiliteit aan de westflank van de Thetaw-tong. Gezien de waarnemingen verdampt een (groot) deel onderweg. De andere modellen geven hier en daar een signaal, maar helemaal goed lijken ze de buien (actuele) niet te pakken. Na het omkeren van de verplaatsingsrichting zien we met name in Harmonie36 zware buienactiviteiten op het front. De buien die in de warme sector in de thermische vore werden berekend , zijn nu op Harmonie38 na verdwenen. De zware buien (MCS) berekend door de vorige modelruns met (CAPE> 3500 J/kg en shear >35 m/s) zijn verdwenen, hetgeen m.i. niet wil zeggen dat ze ook niet kunnen ontwikkelen
Aandachtspunten.
WIND:
De windstoten zaterdagmiddag/-avond komen nu niet verder dan 41-48 kn, terwijl in de vorige runs >56 kn werd berekend.
BEWOLKING:
In het koufront lokaal een ingebedde Cb, basis FL080, maar toppen tussen FL300-350. Ten westen van de vore, vooral vlak voor het koufront uit en bij het koufront stratus. Naarmate het koufront het land nadert lost een groot deel weer op door de subsidentie van het opbouwende hoog. Alle modellen geven nu slechts een zeer zwak signaal boven het noordwestelijk kustgebied bij het front. Vandaag vooral in het westen en noordwesten wat meer Sc/Ac-bewolking, ook dan zijn er zeer lokaal ingebedde Cb's mogelijk, progtemps laten een potentieel onstabiele opbouw zien.
NEERSLAG:
In de frontale zone boven de Noordzee af en toe lichte regen, maar actueel zien we daarnaast ook enkele pittige onweersbuien in het noordwesten van onze FIR. Overdag ligt dezelfde zone over het westen en noordwesten van het land, ook dan dus kans op een enkele bui met mogelijk onweer, maar er lijkt dan iets minder forcering te zijn door de bovenlucht. Hirlam berekent vanavond op het front een significant neerslag signaal, maar is hiermee het enige model. Zaterdag in de warme sector gezien de op bouw kans op zware buien: in de thermische vore worden nu enkel door parallel run Harmonie38 zware buien (MCS) berekend (CAPE> 3500 J/kg en shear = 35 m/s)
ZICHT:
West van de vore boven zee en het westen van ons land nevel en lokaal mist. In neerslag matig
TEMPERATUUR:
Op veel plaatsen (iets) minder warm met de aanlandige wind dan gisteren. In het zuidoosten echter nog boven de 30 graden.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 26/08/2016 05.19 uur LT.

bron: KNMI