Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot dinsdag 28 april 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Ons land bevindt zich tussen een lagedrukgebied met een kern boven de Atlantische Oceaan, zuidoost van IJsland, en een lagedrukgebied boven het Alpengebied. Tussen deze systemen ligt een zuidwest-noordoostwaarts gerichte rug van hogedruk ten westen van ons land. Op de oostflank van deze rug wordt heldere polaire lucht aangevoerd. De eerdergenoemde rug van hoge druk wordt vannacht boven ons land verwacht, morgen overdag boven Duitsland. Een CAD boven Schotland en de Ierse zee, wordt direct gevolgd door een hoogtetrog. Beide systemen gaan vloeien samen tot één geheel. Dit systeem bereikt in de ochtend het westen van ons land en verlaat in de middag het oosten. Na passage wordt de aangevoerde lucht weer iets droger, maar blijft wel onstabiel van opbouw.
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn op synoptische schaal in overeenstemming met elkaar. Aandachtspunt is de passage van de CAD/trog morgen in de ochtend. De modellen ontlopen elkaar niet veel in timing en intensiteit. Na passage blijft de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw. Tegelijkertijd bouwt er weer een rug van hoge druk op. De vraag is nu of de lucht voldoende onstabiel is om nog een enkele bui te laten ontstaan of dat de grootschalig, dalende luchtbeweging voldoende is om de buiigheid te onderdrukken. Modellen lopen wat uiteen hierin. Hirlam houdt het in de middag droog, EC geeft een licht buiensignaal, Harmonie laat zelfs een pittige onweersbui met zware windstoten ontstaan. Dit laatste lijkt me vooralsnog erg zwaar aangezet.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden in de uurgemiddelde wind. Wat windstoten betreft is er een kans op uitschieters tot 25-30 kn morgen tijdens een bui. Kans lijkt met name in het oosten van het land te zijn waar de buien wat intenser kunnen worden als gevolg van dagelijkse gang.
BEWOLKING:
Over het zuiden en oosten wolkenvelden (middelbaar en hoog) afwaaiend van een frontaal systeem dat boven Frankrijk en Duitsland ligt. Dit trekt maar langzaam verder naar het oosten. Verder enkele Cu die vanavond weer verdwijnen. Vannacht dan helder en van het westen uit de naderende bewolking behorend bij de CAD/trog. Bewolking is van oorsprong convectief van aard met enkele Cb's. In de ochtend oostwaarts trekkend over het land. Na passage weer Cu bewolking, lokaal doorgroeiend tot een enkele Cb, toppen tot ca. FL170.
NEERSLAG:
Op passage van de CAD/trog buiige regen. INDECS geeft met name in het oosten een onweerskans, Harmonie komt met slechts een enkele ontlading. Gezien deze informatie en de geringe onstabiliteitsdiepte lijk mij de onweerskans niet al te groot.
ZICHT:
Aangevoerde lucht is erg droog. Mistkansen zijn daarom klein. Morgen overdag in een bui matig zicht.
TEMPERATUUR:
Vannacht rond 0 graden met op veel plaatsen lichte vorst. Met een wegvallende wind kan het ook in een duinpan vlak aan zee tot onder nul afkoelen. Morgen iets koudere bovenlucht en daarom iets lagere maxima vergeleken met vandaag.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 27/04/2015 17.50 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 38,72 ms. Disclaimer