Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot zaterdag 01 oktober 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied ten noordoosten van Schotland koerst naar Scandinavië. Bijbehorend noordoost-zuidwest georiënteerd koufront (thetaW850 = 13C) ligt nog net boven het uiterste zuidoosten om 05 LT. Dit koufront verlaat de komende uren het land. Zwakke golfvorming in het koufront kan ervoor zorgen dat het zuidoosten van het land tot in de ochtend onder de invloedssfeer van het koufront blijft liggen. Vandaag bevinden we ons we in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Een trog ten zuidwesten van IJsland (CAD) diept steeds verder uit tot een afgesloten kern van lage druk en trekt naar Engeland waar het zaterdagochtend arriveert. Hier vooruit is een barocliene band aanwezig die net ten noorden van het hierboven beschreven koufront ligt en steeds meer een convectief karakter krijgt. Deze band is actueel nog verder door te trekken over het noordwesten van ons land. Achter deze barokliene band zakken de dauwpunten naar onder de 10 graden. Door het naderbij komen van de lagedrukkern op zaterdag ontstaat er golfvorming in het gepasseerde koufront die dan weer dichtbij het zuidoosten kan komen.
MODELBEOORDELING:
Na de passage van het koufront komen we in polaire lucht. Hierin komen kleinschalige verstoringen voor die door de modellen verschillend opgelost worden. Zodra de CAD uitgediept is tot een laag en aankomt boven de Britse Eilanden zien we eveneens kleine verschillen in de wind en neersslag tussen de modellen onderling. Qua timing zijn de verschillen nihil. Zaterdag om 12 UTC ligt de kern boven East-Anglia. De verschillen met betrekking tot de barocliene zone hier vooruit zijn erg klein.
Aandachtspunten.
WIND:
Actueel een 6 voor Rottum. Op de noordelijke Noordzee zien we aan de zuidflank van het lagedrukgebied een 7 Bft. Geleidelijk neemt de wind overal steeds verder af, vrijdagavond waarschijnlijk geen seinen meer. Wel zien we bij buien boven de Noordzee dat een enkele forsere windstoot mogelijk blijft.
BEWOLKING:
In het zuidoosten nabij het koufront Sc en St. Elders achter het koufront in de polaire lucht Cumuliforme bewolking. Eerst Cu/TCu, later ook Cb's. Met name vanochtend boven het noorden van de FIR en het land door de nabijheid van de rechter ingang van de jetstreak. Verder ook in kortgolvige verstoringen en bij de barocliene band die zaterdag via Het Kanaal de zuidelijke Noordzee bereikt en de kuststrook mogelijk raakt. Harmonie komt voor vanochtend nog met turbulentiestratus in het oosten en zuidoosten. Dit lijkt gezien de luchtsoort overdreven, maar op kleine schaal kan het wel kortdurend optreden. Harmonie38, Hirlam en EC passen beter in het beeld.
NEERSLAG:
Op enige afstand achter het koufront enkele buien (barokliene band: zie Synoptische situatie). Ook met name in de noordelijke helft van het land enkele geïsoleerde regenbuien die samenhangen met de jet. Met name bij de buien die ontstaan bij de barocliene zone van zaterdag boven zee geven aanleiding voor Harmonie en INDECS om ontladingen te berekenen. INDECS komt met >50% kans voor de westkust. CAPE-waardes boven zee 400-700 J/kg, effectieve schering 25-30 knopen. Convectieve modus multicel. Het temperatuurverschil tussen top en basis is circa 30 graden. Mogelijk kleine hagel.
ZICHT:
Goede zichtcondities, in neerslag matig zicht, zaterdag in de zwaardere buien mogelijk kortdurend slecht.
TEMPERATUUR:
Tx vandaag en morgen 18 graden Celsius, Tn komende nacht tussen de 8 graden landinwaarts en 13 graden vlak aan zee.

Paraaf meteoroloog: Hoevenar
Uitgifte: 30/09/2016 04.52 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: