Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot vrijdag 06 maart 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een krachtig hogedrukgebied boven Bretagne trekt oostwaarts en wordt zaterdagochtend boven het Alpengebied verwacht. Aan de noordflank hiervan staat een westelijke stroming. Een rug vanuit dit hoog ligt vanmiddag boven ons land en trekt eveneens langzaam oostwaarts. Een ONO-WZW georiënteerd warmtefront boven Ierland en Schotland beweegt in de nacht en ochtend over het noordelijk deel van het land. Na passage hiervan komen we geleidelijk in zachtere lucht.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen zijn er weinig verschillen tussen de modellen, maar wel op het gebied van bewolking en neerslag. Het zal vooral gaan om coalescentie, maar grote hoeveelheden zullen het niet zijn. Harmonie berekent wel erg lage bases in het noordoosten voor morgenochtend. Wel lijkt de uitgebreidheid van het neerslagsignaal in Harmonie wel heel groot.
Aandachtspunten.
WIND:
Vikingbank 7 Bft.
BEWOLKING:
Cu/Sc. Op nadering van warmtefront vooral advectieve Sc. Vrijdag verloopt waarschijnlijk bewolkt. Lokaal wat St of lage Cu/Sc is in de ochtenduren niet helemaal uit te sluiten, maar de berekende bases van Harmonie lijkt me wel erg laag (vooral in motregen, die Harmonie ook op heel uitgebreide schaal berekent).
NEERSLAG:
Vooral vrijdag kan de bewolking lokaal dik genoeg zijn om wat lichte (mot)regen te produceren. Kans hierop neemt in de middag van het westen uit sterk af.
ZICHT:
Op nadering en passage van het warmtefront dieper landinwaarts wat nevelig. Dagelijkse gang trekt het zicht weer omhoog.
TEMPERATUUR:
Komende nacht in het zuidoosten in opklaringen nog minima rond 0, elders juist langzaam weer iets oplopende temperaturen onder de Sc. Tx morgen enkele graden hoger, lokaal een graad of 11 mogelijk in het zuidwesten.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 05/03/2015 10.46 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 39,26 ms. Disclaimer