Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot maandag 20 november 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
De stroming is noordwestelijk en we bevinden ons in polaire lucht. Vannacht passeert een zwakke rug van hoge druk. Een lagedrukgebied bereikt maandagmiddag het westen van de FIR en trekt maandagavond en in de nacht naar dinsdag over het noorden van het land naar Duitsland. Aan de zuidflank bevindt zich een complexe frontale zone. De eerste overgang naar een zachte en vochtige luchtmassa kan gelegd worden op thetaw850/dauwpunten=9°C en bereikt in de middag het zuidwesten en maandag het noordoosten als warmtefront. In de warme sector bevindt zich nog een geneste constructie met nog hogere thetaw850/dauwpunten (10°C of hoger). Hiervan passeert maandagavond een als noord-zuid georienteerde occlusie getekend front van west naar oost Nederland, gevolgd door een kortgolvige bovenluchttrog. Na passage van het laag blijft het eerstgenoemde grondwarmtefront ergens boven het uiterste noorden slepen. De geneste structuur in de warme sector trekt dinsdag als warmtefront noordwaarts, waarna het aandachtsgebied dieper in een brede warme sector terechtkomt
MODELBEOORDELING:
De baan van het laag is zoals altijd de meest onzekere factor in dit soort situaties. De verschillen zijn geleidelijk kleiner geworden, in alle uitvoer is er nu een baan over het uiterste noorden van Nederland of de Noordzee. In de EC eps uitvoer is de onzekerheid te zien in de windrichting en Td bij Eelde. Overigens geldt deze onzekerheid ook voor het noordwaarts opdringen van de geneste frontale structuur als warmtefront op dinsdag. Verder is het de vraag of de neerslag bij passage van de kortgolvige hoogtetrog tijdelijk buiig van karakter wordt in het uiterste zuiden. Progtemps voor bijvoorbeeld EHSC laat mogelijk tijdelijk een (ingebedde) CB toe. Tenslotte zien we vaker dat de wolkenbasis bij warmtefronten verder dalen dan de modellen aangeven (deels a.g.v. doorvallende neerslag). Hier dient ook morgen weer rekening mee gehouden te worden.
Aandachtspunten.
WIND:
Zowel in windkracht en windrichting zit nog wat onzekerheid a.g.v. de baan van het laag. Op nadering van de rug tijdelijk afnemende wind. Aan de zuidkant van het laag van maandag weer toenemende wind, 6 Bft in de westelijke districten. Buitengaats kan een 7 Bft komen te staan. Als de geneste structuur (occlusie) passeert draait de wind van zuid naar west.
BEWOLKING:
Bij het warmtefront gelaagde bewolking waarvan de basis met het dalen van het frontvlak steeds lager komt. Boven het NO en ten oosten van Nederland in alle uitvoer min of meer een signaal van turbulentie ST. Tot de passage van het laag is de wind aflandig, stabiele opbouw dus de uitgebreide ST < 500 vt in de Harmonie uitvoer is realistisch. Basis in de Hir uitvoer te hoog. Tenslotte zou in het uiterste zuiden bij de hoogtetrog een enkele ingebedde CB (Top als alles goed valt rond FL200) kunnen voorkomen, waarschijnlijk vanaf enige hoogte (FL050 of hoger) gevoed. Bij het warmtefront dinsdag opnieuw een duidelijk ST signaal, realistisch. Verder in de warme sector loopt de basis weer op.
NEERSLAG:
Maandag langdurig regen op de meeste plaatsen. Nabij de geneste frontale structuur en de hoogtetrog in het uiterste zuiden mogelijk buiige regen. Daar trekt een gebiedje met potentiële onstabiliteit mee (MUCAPE 100-200 J/Kg, daar de hoogste ThetaW850). Op veel plaatsen valt 10-20 mm in circa 24 uur.
ZICHT:
Maandag steeds vochtiger en teruglopend zicht. Bij het laag in het N a.g.v. een dalende wolkenbasis en advectie over het IJsselmeer mogelijk zelfs mist maandagavond en in de nacht naar dinsdag. Ten noorden van het warmtefront veel betere zichten, mogelijk is dat ook het geval achter de occlusie. Pas achter het tweede warmtefront (van de geneste frontale structuur) in de brede warme sector structureel goede zichten (buiten neerslag).
TEMPERATUUR:
Kans op vorst is deze nacht vrijwel uitgesloten als gevolg van de toegenomen bewolking, daarmee is de kans op bevriezing van natte weggedeelten ook vrijwel nihil. Maandag worden de maxima pas in de avond bereikt. In de nacht naar dinsdag waarschijnlijk overal minima rond 10°C, maar als het laag wat zuidelijker trekt zou het in het noordoosten nog 5°C kunnen worden. Dinsdag wordt het overal 10-13°C.

Paraaf meteoroloog: huiskamp
Uitgifte: 19/11/2017 23.40 uur LT.

bron: KNMI


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: