Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot dinsdag 03 mei 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 20 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een NNO-ZZW georienteerd warmtefront ligt boven het oosten van het land, het bijbehorende koufront ligt boven zee voor de westkust. Het geheel passeert vannacht ons land; de laatste neerslag van het koufront verlaat rond 06 UTC het zuidoosten van het land. In de warme sector actueel boven zee nog slechte condities. Na passage van het koufront draait de stroming naar noordwest en wordt opnieuw maritiem polaire lucht aangevoerd. In de loop van dinsdagmiddag breidt een rug van hoge druk zich over het land uit. Woensdag komt het centrum van het hoog net ten oosten van het land terecht en wordt de stroming zwak zuidelijk.
MODELBEOORDELING:
De verschillende neerslagbanden behorend bij warmtefront en koufront zijn redelijk goed gemodelleerd. Actueel lijkt het koufront op basis van de radar- en satellietbeelden overigens split-front kenmerken te hebben. De modellen berekenen te veel te weinig ST boven zee in de warme sector. Aandachtspunt voor de nacht naar woensdag zijn eventuele (ondiepe) mistbanken.
Aandachtspunten.
WIND:
ZZW-6 Bft in de kustdistricten. De kans op een 6 Bft houdt daar tot middernacht aan, ook mogelijk kortstondig achter het koufront. In het hoog weinig wind, woensdag een duidelijke indicatie voor zeewind in de modellen.
BEWOLKING:
In de warme sector veel St boven zee bij Td van 9-10. Indicatie voor ST op het koufront, maar dat is maar een smalle band. Morgen achter de frontale zone op dagelijkse gang Cu, maar een inversie rond 5000 vt verhindert de vorming van buien. Kijkend naar de progtemps van EHGG en EHTW lijkt ook daar de buienkans uitermate klein. Op woensdag wat Cu (met name op het zeewindfront).
NEERSLAG:
Zowel op het warmtefront al het koufront een smalle zone met regen, vooral op het warmtefront ook motregen. Op het koufront kan de neerslag hier en daar buiig zijn. progtemps geven daar een indicatie voor en we zien het ook in de waarnemingen (ook radar). EC laat de neerslag iets later het zuidoosten verlaten (07 UTC), maar op basis van de progtemp van EHBK mag dit weinig naam meer hebben. Buiensignaal voor de middag is volledig uit de modellen verdwenen. Woensdag geen neerslag.
ZICHT:
Vannacht teveel (geo)wind achter het koufront voor serieuze zichtproblemen. In het gebied van de opklaringen achter het KF gaan bovendien de Td weer flink omlaag. In de nacht naar woensdag met name in het noorden bij wegvallende wind een signaal voor mistbaken of grondmist. Gezien de progtemps is het heel ondiep (vrijwel geen wind/menging) en lost het snel weer op in de ochtend.
TEMPERATUUR:
Dinsdag geen aandachtspunten, Tn rond 8 graden, Tx 11 tot 15 graden. In de nacht naar woensdag als de wind wegvalt mogelijk weer vorst aan de grond. Harmonie Tskin komt met lokaal -2 graden. Tn 0 tot 4 graden, Harmonie is een stuk kouder dan de andere modellen. Tx woensdag rond 16 graden.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 02/05/2016 23.27 uur LT.

bron: KNMI