Guidance modellen algemeen

Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot dinsdag 07 juli 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het Azoren hogedrukgebied heeft een uitloper over zuid Frankrijk in de richting van het Alpengebied. In onze omgeving wordt er met een zuidwestelijke wind aanvankelijk polaire lucht aangevoerd. Het is beduidend koeler dan de afgelopen dagen en de lucht is schoon. Rond een samengesteld lagedrukgebied ten (noord)westen van Ierland stroomt echter geleidelijk weer warme lucht richting ons land. Het warmtefront dat de voorstel begrenzing van die lucht markeert passeert komende nacht. Erachter bevinden we ons dinsdag overdag in een relatief smalle warme sector. De achterste begrenzing ervan wordt aangegeven een koufront dat dinsdagavond ons land passeert.
MODELBEOORDELING:
De hierboven beschreven synoptisch ontwikkeling is consistent terug te vinden in de modellen. Er zijn nog steeds enige verschillen in de neerslagberekeningen voor dinsdagmiddag en avond. De positionering van de neerslag lijkt mede een beetje te worden bepaald door de exacte ligging van de jetstreak morgenmiddag en avond. Toch is er mede onder invloed van de in de middag invallende zuidwestenwind in het westen een relatief kleinere buienkans dan in het oosten waar de convectie mogelijk nog vanaf de grond kan opbouwen. Wel is er in de progtemps zowel voor het oosten als voor het westen een inversie in de grenslaag terug te vinden die vrije convectie sowieso moeilijk maakt. Ook lijkt de atmosfeer onderin aan de te droge kant voor het ontstaan van Cb's, Toch kan de dynamische triggering (jet en naderende frontale hoogtetrog) meehelpen om toch een lokale bui te laten ontstaan. Modellen zijn neit al te wild.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden. Dinsdag overdag in de warme sector een toenemende zuidwestenwind met aan zee een dikke 6 Bft. Verder is de wind in de kustprovincies dan erg vlagerig 25-30 kts.
BEWOLKING:
Vandaag few/sct Cumulus rond 3000 vt. Vanavond oplossend en vannacht op warmtefront passage slechts wat hoge sluierwolken. Dinsdag gedurende de dag toenemende dikterug bewolking, vooral middelbaar en hoog. Verder ook vorming van enkele meest lokale Cb 's. Diepste en meest actieve convectie in de warme sector in het oosten van het land, maar misschien is het zelfs daar wat te droog om de buien te laten ontstaan (zie ook onder modelbeoordeling). Ook op koufront passage dinsdagavond vooral middelbare en hoge wolken en een kleine kans op een lokale en verscholen Cb met tamelijk hoge basis.
NEERSLAG:
In de warme sector dinsdag ontstaat een thermische vore (met Theta-w850 tong) waarin buien tot ontwikkeling komen. De serieuzere CAPE waarden 1000-2000 J/kg tippen aan het zuidoosten. Het lijkt wel of de warme en onstabiele lucht in de smalle warme sector net niet noordelijk genoeg kan opdringen en over het zuidoosten en Duitsland oostwaarts wegtrekt. Het kf zelf passeert dankzij de drukstijgingen erachter in een wat anticyclonale kromming en is nauwelijks actief. De convectiemodus in zuidoostelijk Nederland kan met een shear van ongeveer 45 kts en Cape tot 1000-2000 J/kg, als de convectie al los wil komen, tot een Supercell modus kunnen komen. In de rest van het land is de Cape niet veel hoger dan 500 J/kg en de schering zo'n 30 kts en is een Single cell en uiterlijk een Multicell.
ZICHT:
10+ km. Bij een bui, 5-8 km.
TEMPERATUUR:
Vandaag Tmax 18 aan zee tot 24 in het zuidoosten. Vannacht rond 14 C en dinsdag overdag van 22 tot 28 graden: KTG en DMO wijken weinig af.

Paraaf meteoroloog: kroonenb
Uitgifte: 06/07/2015 12.02 uur LT.

bron: KNMI

meteoijsselmuiden.nl, laatste wijziging: 10-05-2012 20:57. Pagina gegenereerd met 30 queries in 37,94 ms. Disclaimer