Guidance meerdaagse

Beoordeling van de meerdaagse verwachting door een meteoroloog.

07:44 17:55

Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn

Beoordeling door meteoroloog
Geldig van woensdag 20 februari tot maandag 04 maart
Een hoog boven de Alpen trekt eerst naar Rusland en daarna naar de Balkan. Het heeft een uitloper in zuidwestelijke, later noordwestelijke richting. Na het weekeinde breekt het oost-Europese hoog af en vormt zich een nieuw hoog boven het Noordzeegebied, dat in de loop van de week in min of meerdere mate in een zuidelijke richting trekt en afbreekt waardoor in een toenemend deel van de uitvoer een zonaal stromingspatroon op gang komt met bij ons cyclonale invloeden.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De uitvoer is tot en met het weekeinde zeer consistent in de positie van de hogedrukkern en de orientatie van de uitloper. Na het weekeinde ontstaan geleidelijk toenemende verschillen in de locatie van de kern. Het percentage leden waarin de kern bij de Britse Eilanden blijft liggen neemt gestaag af naar ongeveer 25% op 4 maart. In de rest van de uitvoer vormt zich een zonaal patroon met een Azorenhoog, dat vaak nog een uitloper boven West-Europa heeft. De kans op neerslag neemt door deze ontwikkelingen in de loop van de volgende week toe naar ongeveer 40% op 4 maart. Vanaf vrijdag tot en met volgende week donderdag is er een aanzienlijke (30-60%) kans op mist in de nacht en vroege ochtend. Het optreden van mist zal afhangen van het brongebied van de lucht, dat weer sterk bepaald word door de ligging van het hoog. In het algemeen zien we vanaf vrijdag een grote dagelijkse gang in de temperatuur bij een aflandige wind. Tijdens het zonnige en droge hogedrukweer komt de maximumtemperatuur waarschijnlijk enkele graden hoger uit dan in de uitvoer, en de minima liggen iets lager. Na volgende week maandag komt er in veel leden een aanlandige wind.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Overgang naar zacht, zonnig weer met in de nacht en ochtend toenemende kans op mist.

Samenvatting EPS-periode:
Geleidelijk naar ongeveer 60% toenemende kans op wisselvallig weer met meer bewolking en soms regen. De kans is groot (groter dan 90%) dat de temperaturen rond of boven normaal blijven.

Uitgifte: 18/02/2019 07.13 uur LT