Guidance meerdaagse

Beoordeling van de meerdaagse verwachting door een meteoroloog.

Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn

Beoordeling door meteoroloog
Geldig van donderdag 19 juli tot dinsdag 31 juli
Een uitloper van een Atlantisch hoog ligt donderdag onze omgeving. Een hoogtetrog behorend bij een IJslands laag beweegt vrijdag van west naar oost richting de Noordzee. Het bijbehorende frontale systeem blijft waarschijnlijk ten noorden van ons en we blijven voortdurend in een vrij warme luchtsoort. Na het weekeinde zien we een langgolvige hoogtetrog op de Atlantische Oceaan geleidelijk zuidwaarts uitzakken, tegelijkertijd begint zich boven Centraal-Europa een hoogterug op te bouwen. De hoogtestroming wordt meer zuidelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk nog warmer. Ook op de langere termijn blijft het stromingspatroon boven Europa geblokkeerd met veelal hogedruk boven het noorden van Europa en lagere luchtdruk boven Centraal-Europa. De lucht boven het Europese continent blijft (zeer) warm.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Vrijdag en komend weekeinde is er nog enige onzekerheid voor wat betreft de hoogtetrog/frontaal systeem. Er zijn nog steeds oplossingen die boven de Britse Eilanden een hoogtelaag laten afsnoeren en zuidoostwaarts laten trekken, dit zijn ook meest de leden met neerslag voor ons land. Die neerslagkans bedraagt 30-40%, dan mogelijk ook tijdelijk wat lagere maxima. Na het weekeinde heeft het aantal (zeer) warme oplossingen ruim de overhand. De kans op enkele tropische dagen in de loop van volgende week bedraagt 50-60%, ook de nachten lijken beduidend warmer te worden. De combinatie van oplopende temperaturen en lage neerslagkansen leidt tot een sterke verdamping en het neerslagtekort kan daardoor verder oplopen. Op de termijn van 10-15 dagen zien we 1 cluster waarin het hoogtepatroon nog steeds min of meer geblokkeerd is met hoge geopotentiaal boven het noorden van Europa.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Perioden met zon en warm, later op vrijdag en op zaterdag kans op een bui. In het weekeinde mogelijk tijdelijk minder warm.

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (rond 70%) op het aanhouden van het droge weertype. De temperaturen liggen vooral de eerste dagen ver boven het langjarig gemiddelde.

Uitgifte: 17/07/2018 04.23 uur LT