Weerwoorden

Uitgebreide lijst van weerwoorden met dank aan het KMI en J. Baartse.

08:35 16:58

I

Cumulonimbus capillatus incus (foto: onbekend)
Cumulonimbus capillatus incus (foto: onbekend)

Incus2 (letterlijk: aambeeld)

Bijkomende vorm van het wolkengeslacht Cumulonimbus. Boven op de Cumulonimbus is een volledig verijsd en uitwaaierend "aambeeld" te zien. Wanneer de bui uitgeregend is blijft dit aambeeld vaak als restant over in de vorm van Cirrus spissatus en kan zelfs overgaan in Cirrostratus.

Irisatie in Altocumulus stratiformis translucidus perlucidus (foto: U. Esser)
Irisatie in Altocumulus stratiformis translucidus perlucidus (foto: U. Esser)

Irisatie2

Verschijnsel dat bestaat uit fraaie, parelmoerachtige kleuren waarmee soms hele wolken of wolkenbanken kunnen oplichten. Het meeste komt dit voor in Altocumulus lenticularis, waarbij de kleureffecten in het algemeen zullen optreden in de nabijheid van de zon, tot op ca. 40° daarvan. De irisatie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door interferentie, waarbij de kleuren afhangen van de grootte van de wolkendeeltjes en de wijze waarop het licht invalt.

Isobaren (bron: MetOffice)
Isobaren (bron: MetOffice)

Isobaren1

De isobaren zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Hiermee kunnen zowel gebieden van hoge als lage druk afgebakend worden. In een gebied waar de isobaren dichtbij elkaar liggen staat er een krachtige wind. Isobaren kunnen elkaar nooit snijden, raken of samen lopen. Op vele weerkaarten wordt de luchtdruk weergegeven in hecto-Pascal (hPa).