Weerwoorden

Uitgebreide lijst van weerwoorden met dank aan het KMI en J. Baartse.

08:35 16:58

R

Radar

Zie Neerslagradar

Relatieve luchtvochtigheid1

Is de verhouding tussen de in de lucht aanwezige hoeveelheid waterdamp en de, bij de heersende temperatuur, maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp; de lucht is dan verzadigd.

Rijm (foto: Free-Photos)
Rijm (foto: Free-Photos)

Rijm1

Rijm bestaat hoofdzakelijk uit kleine ijskristalletjes. Het ontstaat wanneer (onderkoelde) fijne druppeltjes (mist, nevel of wolkendruppeltjes), na contact met een bevroren oppervlak, overgaan naar ijs. De druppeltjes spreiden zich, net zoals bij aanvriezende regen, over het oppervlak uit, maar omdat ze zo klein zijn vermengen ze zich sterk met de lucht zodat hun voorkomen witachtig, poreus wordt (ijzel is "doorzichtiger").

Rijm wordt in de eerste plaats gevormd op voorwerpen en oppervlakken die gericht zijn naar de wind. Rijmplekken vormen zich bij voorkeur op bruggen. De reden waarom bruggen zo gevaarlijk zijn, is dat zij afkoelen aan twee zijden. Een weg of in het algemeen de grond verliest enkel warmte door uitstraling via de bovenzijde zodat hij langer zijn warmte behoudt.

Rijp (foto: Aviavlad)
Rijp (foto: Aviavlad)

Rijp1

Rijp vormt zich bij negatieve temperaturen en is een rechtstreekse overgang van waterdamp naar ijs. Het mag niet verward worden met rijm, een overgang van druppeltjes naar ijs.

Rijp bevat witte ijskristalletjes waarin veel lucht zit, waardoor het een ruw en harig uitzicht krijgt. Het is ook mogelijk dat de waterdamp zich eerst omzet in dauw, die daarna bevriest.