Weerwoorden

Uitgebreide lijst van weerwoorden met dank aan het KMI en J. Baartse.

08:35 16:58

V

Valwind
Valwind

Valwind1

Valwind is een algemene term voor een koude, dalende wind. In het gebergte ontstaan soms dergelijke valwinden met als meest bekende voorbeeld de Bora in Zuidoost-Europa.

De valwinden die echter hier centraal staan zijn diegene die verbonden zijn aan de sterke daalstromen van zware buien en onweersbuien (zie ook onweertypes). Vernietigende valwinden teisteren af en toe ook ons land. Zij ontstaan wanneer koude daalstromen het aardoppervlak bereiken en gedwongen worden zich horizontaal uit te spreiden, mogelijk met grote schade als gevolg. Dit soort rukwinden is zeer moeilijk te voorspellen. Rukwinden van meer dan 150 km/u zijn niet onmogelijk. Valwinden worden vaak verward met windhozen.

Aan elke onweerscel is er een stijg- en een daalstroom verbonden. De koude daalstroom zal een soort van "windstotenfrontje" vormen aan de grond. Wanneer er meerdere onweerscellen aanwezig zijn, kunnen zij een grotere zone met rukwinden vormen. Bij lijnvormige onweders, zoals squall lines, kan er over een grote afstand (bijvoorbeeld 100 km) een belangrijk windstotenfront gevormd worden met uitgebreide schade als gevolg. Dit front heeft een beetje de kenmerken van een koufront.

Cumulonimbus calvus velum (foto: D. Ellem)
Cumulonimbus calvus velum (foto: D. Ellem)

Velum2 (letterlijk: sluier)

Bijkomende vorm van de wolkengeslachten Cumulus en Cumulonimbus. Velum is een wolkensluier (Altostratus) die als het ware horizontaal is gedrapeerd boven, tussen en langs de afzonderlijke toppen van de wolk.

Cirrus fibratus vertebratus (foto: B. Mühr)
Cirrus fibratus vertebratus (foto: B. Mühr)

Vertebratus2 (letterlijk: als wervels, visgraten)

Bijkomende vorm van het wolkengeslacht Cirrus. De Cirrus vertebratus heeft een duidelijke visgraatstructuur. Waarneming van deze wolkensoort duidt op veel onrust in de bovenlucht, en wordt vaak gevolgd door een weersverslechtering.

Cumulus humilis virga - De neerslag verdampt, lang voor de grond wordt bereikt. (foto: onbekend)
Cumulus humilis virga - De neerslag verdampt, lang voor de grond wordt bereikt. (foto: onbekend)

Virga2 (letterlijk: valstreep)

Bijkomende vorm van de wolkengeslachten Cirrocumulus, Altocumulus, Altostratus, Nimbostratus, Stratocumulus, Cumulus en Cumulonimbus. Virgae zijn de valstrepen van neerslag, die soms onder een wolk zijn te zien. De neerslag bereikt het aardoppervlak niet. Wanneer de neerslag de grond wél bereikt, wordt gesproken over praecipitatio.

Vloedgolf (foto: NeuPaddy)
Vloedgolf (foto: NeuPaddy)

Vloedgolf1

Een enorme golf die een hoogte van 20 tot 30 m kan hebben. Ze wordt veroorzaakt door een onderzeese aardbeving, een onderzeese vulkanische uitbarsting of een storm.

Vorstdag1

Dag waarop de minimumtemperatuur lager dan 0 °C is.