A

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Aambeeld

Het aambeeld (of incus) is een bijkomende vorm van het wolkengeslacht Cumulonimbus. Boven op de Cumulonimbus is een volledig verijsd en uitwaaierend 'aambeeld' te zien. Wanneer de bui uitgeregend is blijft dit aambeeld vaak als restant over in de vorm van Cirrus spissatus en kan zelfs overgaan in Cirrostratus.


Cumulonimbus capillatus incus (foto: B. Mühr)


Alpengloed

Naam voor de felle roodkleuring van gletsjers en sneeuwvelden. Het verschijnsel ontstaat doordat het reeds rode licht van de laagstaande zon wordt teruggekaatst door de sneeuw en hierbij nog verder wordt verstrooid en zo in intensiteit toeneemt. Dezelfde felrode gloed is overigens ook te zien als bewolking wordt verlicht door de laatste stralen van de ondergaande zon.


Alpengloed op Mt Rainier (VS) (foto: J. Brauer)


Arcus
(letterlijk: boog)

Bijkomende vorm van het wolkengeslacht Cumulonimbus, soms voorkomend bij Cumulus. De arcus is een horizontale rolvormige wolk, al dan niet in flarden, onder de Cumulus of Cumulonimbus en geeft de wolk een zeer donker en dreigend uiterlijk.


Cumulonimbus arcus (foto: M. Bahlinger)


Avondrood

Vrij intense roodkleuring van de hemelkoepel, waarneembaar kort voor, tijdens of na het ondergaan van de zon. Het verschijnsel wordt veroorzaakt doordat bij een lage zonshoogte het rode licht uit het spectrum van het zonlicht op de lange weg door de atmosfeer veel minder sterk wordt verstrooid dan het blauwe en het violette licht. In tegenstelling tot het morgenrood heeft het avondrood niet te maken met vocht, maar veel vaker met stofdeeltjes in de atmosfeer. Avondrood kondigt dan ook meestal een voortzetting van het heersende stabiele weertype aan.


Avondrood met Altocumulus (foto: J. Baartse)

bron: J. Baartse


Meteo IJsselmuiden

Volg ons op: